Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, aby poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Szczegóły
- Tytuł: Zaburzenia lipidowe
- Autorzy: Aleksandra Cichocka, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek
- Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL
- Seria Instytut Żywności I Żywienia Zaleca
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2014
- Ilość stron: 164
- Format: 14.4x20.5cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 41371500218KS
- Język: polski
- ISBN: 9788320033151
- EAN: 9788320033151
- Wymiary: 14.5x20.5x1 cm
- Dane producenta: PZWL Wydawnictwo Lekarskie Sp. z o.o., ul. G. Daimlera 2, 02-460 Warszawa, Polska, recepcja@pwn.pl, tel. 22 695 48 15
Recenzje
Wybrane bestsellery