Podagrycznik – nazwa nawiązująca do profilaktyki podagry
Podagrycznik pospolity potocznie zwany kurzą stopką, to roślina, która powszechnie występuje we wszystkich regionach Europy. Znaleźć ją również można w Azji Zachodniej, Ameryce Północnej oraz klimacie oceanicznym. Podagrycznik pospolity uprawiany był powszechnie przez mnichów, którzy wykorzystywali roślinę jako przyprawę. Jednak dopiero na przełomie XIX i XX wieku roślina zyskała uznanie jako ekstrakt zielarski, dzięki Johannowi Kunzle, który odkrył jej niezwykłe właściwości.
Korzenny smak
Dzięki swoim walorom smakowym podagrycznik pospolity można wykorzystać w kuchni. Roślina ma charakterystyczny, korzenny smak oraz lekko marchewkowy zapach. Z suszonego podagrycznika pospolitego można przygotować uniwersalną przyprawę, a ze świeżych pędów sałatkę. Ziele doskonale nadaje się również na sok, a łodygi i liście doskonale się sprawdzą na zupę.
Dzienna porcja ekstraktu odpowiada spożyciu 3300 mg sproszkowanego ziela podagrycznika pospolitego.
Ekstrakt z ziela podagrycznika pospolitego (Aegopodium podagraria) 10:1 Skład kapsułki: Celuloza roślinna (wegetariańskie).
Składnik aktywny 1 kapsułka:
- Podagrycznik pospolity – ekstrakt 10:1 330 mg
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka raz dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdowego trybu życia. Osoby przyjmujące leki lub chore przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
YANGO Sp. z o.o., ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa