Doborowa yerba mate, dzięki której zanurzamy się w łąki dzikich ziół na południu Brazylii. Na pierwszym planie tej jasno zielonej mate, dominuje typowy, wytrawny posmak trawy cytrynowej. Od trzeciego zalania pojawiają się w naparze ziołowe nuty, przeplatane anyżowym orzeźwieniem, przełamywanym rumiankowym tonikiem. Praktycznie pozbawiona goryczy, ta zielona mate stanowi wyrazistą, ziołową całość. Stewia buduje w formie smakowej delikatnie słodkie nuty w dodatku wzmacniane niesamowitym zielem janowca, które samo w sobie posiada dodatkowe alkaloidy. Taki tandem yerba mate i janowca to gwarancja orzeźwiającego amargo lub terere. W składzie olśniewiający janowiec, o którym nie za bardzo można się rozpisywać zgadnijcie dlaczego ;-)
Za producentem podajemy, iż yerba mate Yacuy zostaje zbierana z upraw dzikich. Zielony napar posiada wyjątkowo łagodny smak oraz dość mocne właściwości pobudzające. Jego intensywnie zielony kolor zawdzięczany jest pakowaniu do torebek zaraz po zbiorze i szybkim wysuszeniu liści, bez etapu leżakowania.
Yerba mate (Ilex Paraguariensis) 93%, rumianek 2%, trawa cytrynowa, anyż kwiat, anyż gwiaździsty, stevia, janowiec.
Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80°C. Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych. Susz można zalewać wodą z lodem. Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.
"Oranżada" Robert Derlatka, ul. Batorego 42/24, 05-400 Otwock