400 gramów w pięciu porcjach - tyle warzyw i owoców powinniśmy spożywać codziennie według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Zawierająca kilkaset przepisów "Wielka księga soków" powinna więc znaleźć się na półce każdego człowieka, który chce żyć zdrowo - i ze smakiem!
Nikogo nie trzeba przekonywać o wartościach prozdrowotnych warzyw i owoców. Oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają jego odporność i chronią przed chorobami. Dlaczego więc ludzie spożywają ich mniej, niż wynoszą zalecenia? Być może powodem jest brak pomysłu na ich wykorzystanie. Z pomocą przychodzi wielki poradnik, który w łatwy i przejrzysty sposób podsunie wiele pomysłów na to, jak urozmaicić domowe menu.
"Wielka Księga Soków" to zbiór aż 350 przepisów na zdrowe i smaczne sposoby wykorzystania warzyw i owoców w codziennej diecie. Na ponad 400 stronach znajdziesz receptury na:
- soki warzywne i owocowe,
- przeciery,
- mrożone przekąski,
- toniki,
- napoje oczyszczające i pobudzające trawienie,
- zdrowe zamienniki kawy i herbaty.
Ta książka to nie tylko gotowe receptury na pyszne przeroby owocowo-warzywne, ale też spora dawka wiedzy, która zapewni prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Znajdziesz tu informacje na temat układów organizmu ludzkiego oraz ich roli w utrzymaniu zdrowia. Poznasz porady, jak wykorzystać dietę do walki z najczęściej występującymi schorzeniami.
Autorka szczegółowo opisała 80 typowych problemów zdrowotnych i dała wskazówki jak je łagodzić, oczywiście za pomocą naturalnych produktów. Zadbała też o motywację, do robienia soków inspiruje 16 kolorowych stron. Całość dopełniają informacje o właściwościach leczniczych oraz porady na temat zakupów i sposobów przechowywania owoców, warzyw i ziół, które ozdobione są 128 zdjęciami.
Pat Crocker jest ekspertką w temacie wykorzystywania owoców, warzyw i ziół w kuchni. Swoją wiedzę przelała na papier w postaci ponad 20 książek, które zostały przetłumaczone na kilkanaście języków. W skład serii wchodzą także: "Wielka księga smoothies" i "Wielka księga jogurtów".