Migdały w ciemnej czekoladzie to najnowszy produkt marki VIVIO, który opracowany został z myślą o ceniących sobie wysoką jakość produktu klientach. Do przygotowania niniejszej przekąski wybrane zostały pełne zdrowia migdały i doskonała w smaku ciemna czekolada, która idealnie podkreśla smak nasion migdałowca.
Migdały to bez wątpienia jedne z najcenniejszych „orzechów”. Są one nasionami owoców drzewa nazywanego migdałowcem. Roślina ta zaliczana jest do gatunku wieloletnich, z rodziny różowatych. W naturalnych warunkach możemy spotkać ją zarówno na terenie Azji Mniejszej, jak i Środkowej. Niemniej jednak, ze względu na ogromną popularność nasion niniejszego drzewa, jego liczne uprawy możemy także odnaleźć na ziemiach Ameryki Północnej, jak również niektórych krajów europejskich, w tym: Francji, Włoch, Chorwacji oraz Portugalii. Do wyrobów kulinarnych stosuje się najczęściej migdały słodkie, charakteryzujące się delikatnym smakiem i zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. To właśnie z nich wytwarzane są zarówno smaczne płatki, mąka migdałowa, mleko oraz migdały w ciemnej czekoladzie marki VIVIO.
Warto wiedzieć, iż nasiona migdałowca są nie tylko pełne smaku, ale przede wszystkim są źródłem niezwykle cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje witamina A, witaminy z grupy B (w tym niacyna i kwas foliowy) oraz witamina E (uznawana za źródło młodości). Co ciekawe, wprowadzenie migdałów do zrównoważonej diety zapewnia nam dowóz wartościowych minerałów, takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk oraz sód. Nie bez znaczenia są również istotne ilości białka oraz błonnika zawarte w niniejszych bakaliach. Ponadto, ciemna czekolada, którą oblane zostały chrupiące migdały, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości magnezu oraz żelaza.
Czekolada 69% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu; aromat), migdały prażone 30%, substancja glazurująca: guma arabska.
Czekolada: masa kakaowa minimum 44%.
W 100 g, %RWS*:
- Wartość energetyczna 2288 kJ / 549 kcal, 27%
- Tłuszcz 35 g, 50%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13 g, 65%
- Węglowodany 47 g, 18%
- w tym cukry 39 g, 44%
- Błonnik 3,9 g, -
- Białko 9,6 g, 19%
- Sól 0,07 g, 1%
W porcji 40 g:
- Wartość energetyczna 918 kJ / 220 kcal, 11%
- Tłuszcz 14 g, 20%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,2 g, 26%
- Węglowodany 19 g, 7%
- w tym cukry 16 g, 18%
- Błonnik 1,5 g, -
- Białko 3,8 g, 8%
- Sól 0,03 g, 0%
* RWS – Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ 2000 kcal)
Przechowywać w suchym miejscu.
Migdały, czekolada. Produkt może zawierać: gluten, orzechy (w tym arachidowe), nasiona sezamu i produkty pochodne.
RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Fryderyka Chopina 8a, 36-200 Brzozów