- Autor: Iwona Wielgosik
- MEN: 51/2013
- Wydawnictwo Wydawnictwo EMPi2
- Rok wydania: 2013
- Oprawa: Miękka
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788362325689
- Język: polski
- Podtytuł: Technikum, Zasadnicza szkoła zawodowa
- ISBN: 9788362325689
Podręcznik podzielony jest na trzy części.
W części pierwszej Ogólna charakterystyka towarów opisano: asortyment towarowy, jakość, magazynowanie, transport, opakowanie, oznakowanie i konserwację towarów.
W części drugiej Charakterystyka towaroznawcza żywoności przedstawiono: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, drób i przetwory drobiowe, jaja, ryby i przetwory rybne, tłuszcze, owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, zboża i przetwory zbożowe, cukier, miód i wyroby cukiernicze, koncentraty spożywcze, używki i przyprawy roślinne oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
W części trzeciej Charakterystyka towaroznawcza artykułów nieżywnościowych opisano: szkło i wyroby ze szkła, wyroby ceramiczne, surowce i wyroby włókiennicze, skórę i wyroby skórzane, papier i wyroby papiernicze, artykuły chemii gospodarczej, wyroby kosmetyczne i perfumeryjne oraz tworzywa sztuczne.