Żurawina jest polecana jako:
- idealna przekąska
- znakomicie wzbogaca smak pieczonych mięs
- doskonały dodatek do płatków śniadaniowych
Suszona żurawina marki Tar-Groch znakomicie wzbogaca smak pieczonych mięs. Jest także doskonałym dodatkiem do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek czy sosów.
Składniki odżywcze żurawiny
Ze względu na zawartość składników odżywczych żurawinę można uznać za polski superfood, czyli produkt o dużej zawartości witamin, minerałów i innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W owocach żurawiny znajdziemy m.in.:
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- wapń, fosfor, miedź i jod
- błonnik
- naturalny kwas cytrynowy i jabłkowy
Żurawina suszona 60%, cukier 39%, olej słonecznikowy 1%.
w 100 g:
- Wartość energetyczna 1347 kJ / 324 kcal
- tłuszcz 0,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
- węglowodany 75 g
- w tym cukry 74 g
- błonnik 7,6 g
- białko 0,4 g
- sól 0,01 g
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenie wszelkich starań nie można wykluczyć w 100% wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn