Śliwki suszone są zaliczane do bakalii. W kuchni są niezastąpione. Spożywa się je jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do różnego rodzaju dań. Oprócz najpopularniejszych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.
Suszenie śliwek pozwala na ich długotrwałe przechowywanie.
Śliwki suszone są naturalnym źródłem:
- Ryboflawiny (witaminy B2)
- Potasu
- Miedzi
Śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca E-202 (sorbinian potasu).
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 1191 kJ / 282 kcal, 596 kJ / 141 kcal, 7%
- Tłuszcz 1,2 g, 0,6 g, 1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, 0,1 g, 1%
- Węglowodany 60 g, 30 g, 12%
- w tym cukry 60 g, 30 g, 33%
- Błonnik 9,4 g, 4,7 g, -
- Białko 3,5 g, 1,8 g, 4%
- Sól** 0,03 g, 0,02 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:
- Potas 804 mg, 402 mg, 40%
- Miedź 0,42 mg, 0,21 mg, 42%
- Ryboflawina (Wit. B2) 0,36 mg, 0,18 mg, 26%
Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn