Orzechy nerkowca można jeść w przeróżnej postaci: prażone, solone, a także oblane czekoladą. Jednak najlepiej smakują surowe, gdyż są zdrowsze, a do tego odznaczają się oryginalnym, delikatnym, lekko słodkim smakiem. Orzechy te są znakomitą bazą do deserów. Coraz bardziej popularna staje się pasta z orzechów nerkowca.
Orzechy nerkowca są naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Orzechy nerkowca połówki
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 2533 kJ / 603 kcal, 1267 kJ / 302 kcal, 15%
- Tłuszcz 46,3 g, 23,15 g, 33%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,2 g, 4,6 g, 23%
- Węglowodany 29,7 g, 14,85 g, 6%
- w tym cukry 5,0 g, 2,5 g, 3%
- Błonnik 3,0 g, 1,5 g, -
- Białko 15,3 g, 7,5 g, 15%
- Sól 0,04 g, 0,02 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:
- Magnez 260 mg, 130 mg, 69%
- Żelazo 6,0 mg, 3,0 mg, 43%
- Cynk 5,6 mg, 2,8 mg, 56%
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Firma posiada certyfikat HACCP.
Orzechy nerkowca. W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T.Krakowski, M.Kijowski, E.Drożdż, J.Drożdż Sp.J. Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn