Orzeszki laskowe to jedne z najpopularniejszych wśród Polaków orzechów. Wiele osób uprawia je samodzielnie w przydomowym ogródku na drzewach, które często mają postać dużych krzaków. Orzechy laskowe łuskane dobrze komponują się ze słodkimi oraz słono- pikantnymi potrawami. Mogą być dodatkiem do sałatek, białych mięs czy makaronów. Sprawdzają się także przy wypieku ciast. Z orzechów laskowych produkuje się także popularną pastę orzechową.
Orzechy laskowe są naturalnym źródłem:
- Magnezu
- Żelaza
- Cynku
Opakowanie 1000 g zawiera 20 sugerowanych porcji.
Orzechy laskowe łuskane
W 100 g W porcji 50 g %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 2793kJ/ 677 kcal 1397 kJ/ 339 kcal 17 %
- Tłuszcz 63 g, 31,5 g, 45 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,51 g, 2,23 g, 11 %
- Węglowodany 6,0 g, 3,0 g, 1%- w tym
- cukry 4,0 g, 2,0 g, 1%
- Błonnik 8,9 g, 4,45 g, -
- Białko 17 g, 8,5 g, 17 %
- Sól 0,01 g, < 0,01 g, < 1 %
Witaminy i składniki mineralne W 100 g %RWS* w 100g W porcji 50 g:
- Magnez 140 mg, 70 mg, 37 %
- Żelazo 3,4 mg, 1,7 mg, 24 %
- Cynk 2,44 mg, 1,22 mg, 24 %
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.