Orzech prażony, znakomity do codziennego spożywania. Orzechy ziemne (arachidowe) to roślina strączkowa, której nasiona w czasie wegetacji wrastają pod ziemię i tam dojrzewają. Wiodący producenci do Chiny, USA, Argentyna, ale również Indie, Sudan. W Europie istnieją małe nieliczące się w globalnej gospodarce plantacje. Doskonały składnik diety bo mimo jest to roślina strączkowa dostarcza pełnowartościowego białka zastępującego zwierzęce. Są bardzo pożywne, bo zawierają dużo tłuszczu. Poleca się je ludziom aktywnym, oraz przy wzmożonym wysiłku umysłowym. To dobre źródło błonnika, cynku, fosforu, witamin z grupy B.
Orzechy ziemne prażone.
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 2466 kJ / 595 kcal, 1233 kJ / 298 kcal, 15%
- Tłuszcz 46,1 g, 23,1 g, 33%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g, 3,1 g, 15%
- Węglowodany 11,9 g, 5,95 g, 2%
- w tym cukry 6,4 g, 3,2 g, 4%
- Błonnik 7,3 g, 3,7 g, -
- Białko 29,4 g, 14,7 g, 29%
- Sól** 0,04 g, 0,02 g, <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:
- Potas 720 mg, 350 mg, 36%
- Magnez 180 mg, 90 mg, 48%
- Cynk 3,1 mg, 1,55 mg, 31%
Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Produkt może zawierać: sezam, migdały, gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn