Daktyle suszone bez pestek
Daktyle są owocami jadalnymi, zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Najlepiej komponuje się z kruchymi ciastami, budyniami i czekoladą, ale także są świetną bazą do puddingów, pralinek czy zdrowej i niskokalorycznej 'nutelli'. Świetnie smakują także jako przekąska. Daktyle stanowią doskonały zamiennik niezdrowych chipsów lub solonych orzeszków.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Daktyle są naturalnym źródłem:
- Potasu
- Magnezu
- Witaminy B6
Daktyle - owoce drzewa daktylowego.
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g
- Wartość energetyczna 1229 kJ / 290 kcal, 615 kJ / 145 kcal, 7 %
- Tłuszcz 0,4 g, 0,2 g, < 1 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, 0,05 g, < 1 %
- Węglowodany 65,3 g, 32,65 g, 13 %
- - w tym cukry 65,3 g, 32,65 g, 36 %
- Błonnik 8,7 g, 4,35 g, -
- Białko 2 g, 1 g, 2 %
- Sól** 0,09 g, 0,045 g, 1 %
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g
- Potas 688 mg, 344 mg, 34 %
- Magnez 54 mg, 27 mg, 14 %
- Witamina B6, 0,19 mg, 0,10 mg, 14 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt może zawierać pestkę lub jej fragmenty.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn