"Tajniki suszenia żywności" to praktyczny poradnik suszenia warzyw, owoców, mięs, ziół, orzechów, wypieków itp. bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku.
Czipsy jabłkowe? Suszone śliwki, figi, daktyle? A może suszone pomidory? Wszyscy, którzy choć raz mieli okazję spróbować tych przysmaków, wiedzą doskonale, jak wiele kryje się w nich smaku i aromatu. Czy jednak kupowane w sklepie suszone produkty są dobrej jakości? Okazuje się (i pewnie dla wielu z Was nie jest to wcale zaskakujące), że najlepiej suszyć żywność samemu, w warunkach domowych, z zastosowaniem specjalnej suszarki, czyli tak zwanego dehydratora.
Suszenie to doskonała metoda konserwowania żywności. Susząc produkty spożywcze, a więc pozbawiając ich wody, zmieniamy rzecz jasna ich smak, ale przy minimalnej utracie składników odżywczych. Wydłużamy też ich przydatność do spożycia. W produktach suszonych właściwości odżywcze zostają znacznie skumulowane. Takiej obróbce możemy poddawać nie tylko warzywa, owoce i zioła, lecz również mięsa czy nawet wypieki.
"Tajniki suszenia żywności" to praktyczny przewodnik niezbędny każdemu posiadaczowi dehydratora. Krok po kroku nauczysz się przy jego pomocy wyczarowywać przysmaki z łatwo psujących się produktów. W Twojej spiżarni przez cały rok będą mogły być przechowywane smaczne i zdrowe przekąski, a także aromatyczne składniki potraw.
Dzięki tej książce poznasz zasady dotyczące suszenia poszczególnych produktów. Nauczysz się również unikać najczęściej popełnianych błędów. Dzięki poradnikowi będziesz w stanie wybrać najlepszy, odpowiadający Twoim potrzebom dehydrator. Dowiesz się, jakie produkty nadają się do suszenia i jak najlepiej, pozbywając je wody, zachować przy tym ich smak, zapach i barwę.
Czipsy jabłkowe? Suszone śliwki, figi, daktyle? A może suszone pomidory? Wszyscy, którzy choć raz mieli okazję spróbować tych przysmaków, wiedzą doskonale, jak wiele kryje się w nich smaku i aromatu. Czy jednak kupowane w sklepie suszone produkty są dobrej jakości? Okazuje się (i pewnie dla wielu z Was nie jest to wcale zaskakujące), że najlepiej suszyć żywność samemu, w warunkach domowych, z zastosowaniem specjalnej suszarki, czyli tak zwanego dehydratora.
Suszenie to doskonała metoda konserwowania żywności. Susząc produkty spożywcze, a więc pozbawiając ich wody, zmieniamy rzecz jasna ich smak, ale przy minimalnej utracie składników odżywczych. Wydłużamy też ich przydatność do spożycia. W produktach suszonych właściwości odżywcze zostają znacznie skumulowane. Takiej obróbce możemy poddawać nie tylko warzywa, owoce i zioła, lecz również mięsa czy nawet wypieki.
"Tajniki suszenia żywności" to praktyczny przewodnik niezbędny każdemu posiadaczowi dehydratora. Krok po kroku nauczysz się przy jego pomocy wyczarowywać przysmaki z łatwo psujących się produktów. W Twojej spiżarni przez cały rok będą mogły być przechowywane smaczne i zdrowe przekąski, a także aromatyczne składniki potraw.
Dzięki tej książce poznasz zasady dotyczące suszenia poszczególnych produktów. Nauczysz się również unikać najczęściej popełnianych błędów. Dzięki poradnikowi będziesz w stanie wybrać najlepszy, odpowiadający Twoim potrzebom dehydrator. Dowiesz się, jakie produkty nadają się do suszenia i jak najlepiej, pozbywając je wody, zachować przy tym ich smak, zapach i barwę.