Przepisy, sposoby przyrządzania - książki kucharskie

  • Wędzenie i wędliny

    Wędzenie i wędliny to wspaniała książka z przepisami i poradami na domowy wyrób mięsa. Jest to idealna lektura dla tych, którzy chcą poprawić jakość i smak spożywanych produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzania czasu wolnego, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym...
    Książka, op. miękka
    11,71 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Konfitury. Sekrety tradycja i smak Outlet

    Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy...
    Książka, op. miękka
    17,50 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Dzikie smaki. 70 przepisów na wyroby wędliniarskie z dziczyzny

    Trzecia książka Roberta Winckiewicza w całości poświęcona jest dziczyźnie. Dowiesz się z niej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jak przygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, by robić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto...
    Książka, op. twarda
    25,93 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Wielkie grillowanie. Pyszne jedzenie na świeżym powietrzu

    Książka jest adresowana do amatorów grillowania, którzy uwielbiają potrawy z rusztu w wersji zarówno klasycznej, jak i nowoczesnej. Znajdziecie tu ciekawe pomysły na dania z mięs, ryb i owoców morza. Proponowane przepisy zainspirują również zwolenników warzyw i owoców. Dzięki przejrzystym opisom...
    Książka, op. miękka
    12,77 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sporządzania najsmaczniejszych potraw z kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb

    Kartofle są jedną z najużyteczniejszych i najbardziej upowszechnionych roślin tak w ogólności w Europie, jako też i w naszym kraju w szczególności. Nieodrzeczy więc będzie przysłużyć się naszemu krajowi książką, nie wielką co do objętości, ale zalecającą się tem, że wszelkiego stanu i majątku...
    Książka, op. twarda
    35,47 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • The Science of Cooking

    Which vegetables should you eat raw? How do you poach the perfect egg? And should you keep your eggs in the fridge? Food scientist Dr Stuart Farrimond answers all these questions - and many more like them - equipping you with the scientific know-how to take your cooking to new levels. In The...
    Książka, op. twarda
    106,06 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Grill przez cały rok

    Magda Grzegorczyk w swojej najnowszej książce proponuje swój zdrowy i szybki sposób na grillowanie, udowadniając, że wcale nie trzeba do tego letnich wieczorów, brykietu i podpałki. Wystarczy zaopatrzyć się w grill elektryczny lub patelnię grillową i już można cieszyć się tą metodą przyrządzania...
    Książka, op. twarda
    25,93 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Streetfood

    Stoiska, food trucki, budki z przyrządzanymi na szybko daniami - uliczne jedzenie zaczyna odgrywać coraz większą rolę w naszym codziennym życiu. Jeśli przyjrzymy się bliżej, zauważymy, że pod tą nową ,,etykietką" kryje się milion potraw o przeróżnym rodowodzie. W dzisiejszym świecie, który skurczył...
    Książka, op. twarda
    25,89 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Jak to zrobić w kuchni?

    „Gotowanie, jak każda inna profesja, opiera się na wielu fortelach. W Jak to zrobić w kuchni? opisuję swoje spostrzeżenia, sposoby na skrócenie czasu wykonywania kuchennych czynności i sekrety, które poznałem w ciągu czterdziestu lat spędzonych w kuchni. Starałem się przekazać tu wiedzę, którą...
    Książka, op. twarda
    28,99 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Grilluję, bo lubię Outlet

    Seria pomysłowych książek kulinarnych: Gotuję, bo lubię; Piekę, bo lubię oraz Grilluję, bo lubię to prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni! Tym, co wyróżnia książki z tej serii, jest wyjątkowa szata graficzna. Każdy przepis zajmuje dwie strony - na jednej znajdują się zdjęcia starannie...
    Książka, op. twarda
    15,00 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Proste przepisy

    Maksymalnie 6 składnikówInspirujące zdjęcia potrawProsto, smacznie i na każdą okazjęGotowanie jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! Proste przepisy to publikacja dla tych, którzy szukają łatwego do zrealizowania pomysłu na szybką przekąskę, obiad czy deser. Nie więcej niż 6 składników pokazanych na...
    Książka, op. miękka
    16,45 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Grill. Przyrządzanie posiłków na ruszcie, w kociołku, w wędzarni Outlet

    Mają Państwo przed sobą unikalną na polskim rynku publikację ? kompendium wiedzy o tym, jak ujarzmić ogień i dym, by z ich pomocą przyrządzić wyjątkowe potrawy z mięsa, ryb i warzyw. Ta książka podpowie ci: - jak wybierać ruszty i inne urządzenia przedstawiając wszystkie zalety i wady każdego z...
    Książka, op. twarda
    24,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Potrawy z grilla Outlet

    Książka przeznaczona dla wszystkich amatorów aromatycznych dań z grilla o niezapomnianym smaku. Wśród przepisów opatrzonych znakomitymi fotografiami znaleźć można odpowiednie receptury na każdą porę roku. Tam gdzie jest grill, może się bowiem zdarzyć wszytko: szybkie potrawy na co dzień, wyszukane...
    Książka, op. twarda
    19,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Lato bez końca. Wyśmienite dania z grilla przez cały rok Outlet

    Ponad 100 sprawdzonych przepisów na dania z grilla, którymi można się delektować przez okrągły rok, ilekroć przyjdzie na to ochota. Jeśli świeci słońce, wystarczy rozpalić grill, a gdy pogoda płata figle, autorka wyjaśni, jak przygotować te same potrawy w domu. Dziesiątki gromadzonych latami...
    Książka, op. twarda
    25,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Pastelowe Smaki. Szaszłykowe kompozycje Outlet

    W każdej książce przepisy na 100 małych  dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia  żyjącego′w biegu", dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych.
    Książka, op. twarda
    12,15 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywnośc

    Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj...
    Książka, op. twarda
    Ograniczona dostępność
    33,30 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Przetwory z owoców

    Chociaż dzisiaj nie ma potrzeby robienia zapasów, a sklepowe półki są pełne różnorodnych artykułów, to domowe przetwórstwo wraca do łask. Głównie dlatego, że własnoręcznie zrobione przetwory nie zawierają sztucznych dodatków, od których tak gorliwie uciekamy we współczesnym, skażonym chemią świecie.
    Książka, op. twarda
    21,11 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Domowe przetwory

    Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na...
    Książka, op. miękka
    13,24 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Domowy wyrób. Spiżarniane przetwory

    Przechowaj smaki lata w słoikach! Jeśli chcesz przygotować przetwory jeszcze bardziej pyszne niż dotychczas, poznaj tajniki przyprawiania dżemów, domowych konserw i marynat. Dzięki ziołom, koperkowi i pietruszce Twoje przysmaki zyskają zupełnie nowy aromat i smak. Jeśli jesteś zwolennikiem...
    Książka, op. twarda
    41,08 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Grill

    Grillowany kurczak z kaszmiru, indyk w pomarańczach i żurawinach, szaszłyki z wątróbek drobiowych, schab grillowany z ziołami, nerki cielęce w marynacie curry, jagnięcina po afgańsku - ponad siedemdziesiąt przepisów na wyborne dania z grilla.
    Pocket, op. miękka
    6,94 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Ozdabianie potraw

    Ponad 300 propozycji wyrafinowanych ozdób z owoców i warzyw, jaj, masła i ciasta. Ozdabianie zimnych półmisków, koreczków i tortów. Przygotowywanie potraw objaśnione krok po kroku, zarówno w tekście jak i na zdjęciach. Każda dekoracja przedstawiona na wspaniałym, kolorowym zdjęciu.
    Książka, op. twarda
    30,31 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Dzika fermentacja

    Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor "The New York Times" powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem,...
    Książka, op. miękka
    27,82 zł
    produkt niedostępny
  • Dobra kuchnia. Marynaty i przetwory kwaszone

    Kuchnia staropolska nie mogła obejść się bez domowych przetworów z warzyw i owoców. Dziś - na fali powrotu do zdrowych nawyków żywieniowych chętnie sięgamy po te powszechnie stosowane przez nasze babcie sposoby, gdyż własnoręcznie przygotowane przetwory nie zawierają sztucznych dodatków. Do...
    Książka, op. miękka
    8,50 zł
    produkt niedostępny

Bestsellery - Kuchnia i diety

Nowości - Kuchnia i diety

Grillowanie, wędzenie i fermentacja to chyba jedne z najstarszych technik przygotowywania potraw. Niegdyś był to sposób na zachowanie dłuższej świeżości pożywienia. Dziś, gdy dysponujemy lodówkami i bardziej zaawansowanymi technikami konserwacji żywności, doceniamy walory smakowe i odżywcze potraw sporządzanych według starych receptur. W odkrywaniu tego fascynującego, kulinarnego świata pomagają nam autorzy licznych poradników i książek kucharskich.


Sandor Ellix Katz, autor popularnej książki “Sztuka fermentacji” może stać się naszym przewodnikiem po bogactwie kiszonek, które dziś znów wracają do łask. Pan Katz w swojej publikacji przekonuje czytelnika, że ukisić można praktycznie każdy produkt spożywczy, który mamy pod ręką – warzywa, owoce, strączki a nawet… herbatę i mięso! Autor wskazuje na potrzebę obecności fermentowanych pokarmów w diecie współczesnego człowieka, gdyż mają bardzo korzystny wpływ na jego mikrobiom – w szczególności na florę jelitową. Jego dzieło nie jest jednak klasyczną książką kucharską. To zbiór wskazówek i przegląd technik fermentacji. Nasi odlegli przodkowie doceniali również niepowtarzalny smak potraw z rusztu. Grillowanie, podobnie jak kiszenie, nie jest chwilową modą dzisiejszych czasów. Książka kucharska Jacka Kempy i Krzysztofa Szulborskiego pod tytułem “Grilluj z mistrzami świata” rzuca zupełnie nowe światło na sztukę grillowania tak bardzo dziś kojarzoną z tłustymi, niezdrowymi, zwęglonymi półproduktami popitymi puszką piwa. Autorzy pokazują, że można w ten sposób przyrządzić zdrowe, lekkie i bardzo smaczne potrawy nie tylko z mięsa, ale także z ryb, warzyw i owoców. Trzecią, bardzo starą i dość kontrowersyjną techniką jest wędzenie. Franciszek Wolski w swojej książce “Wędzenie mięsa i ryb” pokazuje, że wykonanie przydomowej wędzarni i samodzielne odkrywanie świata wędzonek może być fascynującą, kulinarną przygodą. Oprócz cennych wskazówek na temat aspektów technicznych wędzenia, dzieli się z czytelnikami przepisami na proste, ale bardzo efektowne dania.


Dzięki autorom tych kultowych publikacji widzimy, że kulinarny powrót do korzeni pozwoli nam nie tylko zachować zdrowie i urodę, ale także docenić unikalne walory smakowe domowej kiełbasy, kiszonek, wybornych potraw z rusztu. To, co niegdyś było powszechnie stosowaną praktyką, dziś fascynuje współczesnych adeptów sztuki kucharskiej.