Przepisy na fermentację

Któż by pomyślał, że kiszenie, niegdyś odsądzone od czci i wiary w świetle odkryć Ludwika Pasteura, znów wróci do łask! Najnowsze badania nad ludzkim mikrobiomem pokazują, że nadmierna bakteriofobia to przeżytek. Okazuje się, że potrawy fermentowane są nie tylko bardzo smaczne, ale mają niezwykle korzystny wpływ na nasze organizmy. Jak zwykle, stara mądrość ludowa nie zawodzi. Przyrządzanie przetworów marynowanych i kiszonych stało się pasją autorów mnóstwa książek kucharskich i poradników.
 
Pani Donna Schwenk - autorka bestsellerowej książki “Zdrowy ferment” przekonała się na własnej skórze o dobrodziejstwach, jakie ze sobą niesie spożywanie kiszonek. Dzięki bogactwu witamin, minerałów i pożytecznych mikroorganizmów, w które obfitują, odbudowała swoje zdrowie po trudnej ciąży. Jeśli chcesz poznać wspaniały i oryginalny smak domowego kefiru, kombuchy (kiszonej herbaty), a nawet kiszonych kiełków, to koniecznie sięgnij po tę pozycję! Pani Schwenk przekonuje, dzięki dobroczynnemu oddziaływaniu tych potraw na organizm możemy pozbyć się wielu problemów zdrowotnych, jak cukrzyca, alergia, trądzik czy zespół jelita drażliwego.
 
Natomiast dzięki obszernej i bardzo znanej książce kucharskiej Aleksandra Barona “Kiszonki i fermentacje” nawet najbardziej zaawansowani kucharze wzbogacą swój kulinarny kunszt. Autor podaje przepisy na przepyszne i bardzo oryginalne dania. Dzięki tej publikacji, dowiemy się, jak ukisić dynię w oleju rydzowym z cynamonem i goździkami, botwinkę w maślance, a nawet… truskawki w karmelu! Ten charyzmatyczny szef kuchni dowiódł swojego geniuszu, o czym świadczą opinie gości jego restauracji. Natomiast gospodynie domowe, które chcą odkryć na nowo przepisy naszych babć powinny koniecznie sięgnąć po pracę zbiorową zatytułowaną “Marynowanie i kiszenie. Domowa spiżarka.” Znajdziemy tu ponad sto osiemdziesiąt receptur nie tylko na klasyczne polskie przetwory, ale także specjały kuchni arabskiej, żydowskiej czy indyjskiej, jak ajvar czy chutney.
 
Dzięki tym słynnym tytułom, dosłownie każdy – tradycjonalista, koneser wyszukanej kuchni i zafascynowany zdrowym odżywianiem maniak fitnessu, odkryje bogactwo nowych smaków. Fermentacja nie tylko wzbogaca odżywczo pokarmy, redukuje ich wartość kaloryczną, ale także zaostrza i uatrakcyjnia smak warzyw i owoców. Wykorzystajmy więc w pełni potencjał, który w niej drzemie!
  • -30%
    Roślinny browar
    BestsellerPolecane

    Roślinny browar

    Jak zrobić miód pitny? Jak długo powinno fermentować wino? Czy w każdym fermentowanym napoju jest alkohol? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu. Nowy rozdział w fermentacji! Wyjątkowe napoje, pełne zdrowych bąbelków! Zaskocz swoich gości domowymi miodami pitnymi,...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    wysyłka w 24 godziny
    Cena: Nasza cena: 34,93 zł 49,90 zł
  • -30%
    Sztuka fermentacji

    Sztuka fermentacji

    Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych – teraz w nowym wydaniu! Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli...
    Ocena:5/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 24 godziny
    Cena: Nasza cena: 34,93 zł 49,90 zł
  • Outlet
    -21%
    Wódki nalewki Domowe przepisy

    Wódki nalewki Domowe przepisy Outlet

    Skarbnica wiedzy 2008, ISBN: 978-83-60158-58-6, 145x210, 30 s., oprawa miękka Wyroby alkoholowe służą nie tylko rozrywce i poprawie humoru, wiele z nich może również leczyć. Początkowo techniki wyrobu takich trunków znane były jedynie mnichom, którzy zazdrośnie strzegli swych tajemnic, później...
    Ocena:0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 24 godziny
    Cena: Nasza cena: 2,35 zł 2,99 zł
  • -30%
    Dzika fermentacja

    Dzika fermentacja

    Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor "The New York Times" powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem,...
    Ocena:5/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 24 godziny
    Cena: Nasza cena: 34,93 zł 49,90 zł
  • -30%
    Fermentacja warzyw

    Fermentacja warzyw

    Must have wszystkich kulinarnych maniaków i odkrywców nowych, niecodziennych smaków! Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją przygodę z fermentacją. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty i pikli, a także zaskocz wszystkich takimi pysznościami jak złote buraki...
    Ocena:5/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    wysyłka w 24 godziny
    Cena: Nasza cena: 41,93 zł 59,90 zł
  • -23%
    Kiszonki i fermentacje

    Kiszonki i fermentacje

    Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu....
    Ocena:0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 30,72 zł 39,90 zł
  • Outlet
    -35%
    Sztuka fermentacji

    Sztuka fermentacji Outlet

    Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce! Przygotuj się na gorący trend kulinarny, który podbija magazyny kulinarne, programy śniadaniowe, prestiżowe restauracje i rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie. Podsycać atmosferę będzie...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 51,94 zł 79,91 zł
  • Outlet
    -21%
    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół Outlet

    Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos,...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    wysyłka w 5 dni
    Ograniczona dostępność
    Cena: Nasza cena: 23,69 zł 29,95 zł
  • -20%
    ZIELONA SERIA. Tylko kiszonki

    ZIELONA SERIA. Tylko kiszonki

    Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu – kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z...
    Ocena:5/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 23,99 zł 30,00 zł
  • -31%
    Kiszonki i fermentacje. Bestseller w nowej odsłonie

    Kiszonki i fermentacje. Bestseller w nowej odsłonie

    Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    wysyłka do 72 godzin
    Cena: Nasza cena: 48,44 zł 69,90 zł
  • -35%
    Dzikie kiszonki i inne fermentacje

    Dzikie kiszonki i inne fermentacje

    Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania! Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby. Przepyszne efekty zaskoczą nawet ciebie. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak...
    Ocena:0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 32,58 zł 49,90 zł
  • -20%
    Probiotyczne słoiki dla zabieganych

    Probiotyczne słoiki dla zabieganych

    Jeśli często chorujesz... możesz radykalnie poprawić stan zdrowia, jedząc produkty pełne dynamicznych probiotyków, które doładują twoje ciało! Dzięki tej książce naucz się nie tylko przygotowywać probiotyczną żywność i przekonasz do niej całą swoją rodzinę. Dowiesz się, jak łatwo włączyć te...
    Ocena:0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 47,60 zł 59,50 zł
  • -13%
    Kiszonki i fermentacje

    Kiszonki i fermentacje

    KISZONKI – notka Blurb na front: Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy! Maciej Nowak, krytyk kulinarny Przeczytaj, zacznij eksperymentować i stań się częścią triumfalnego powrotu fermentacji! Sandor Ellix Katz, autor Sztuki...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 56,46 zł 64,90 zł
  • -30%
    Sztuka fermentacji

    Sztuka fermentacji

    Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce! Przygotuj się na gorący trend kulinarny, który podbija magazyny kulinarne, programy śniadaniowe, prestiżowe restauracje i rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie. Podsycać atmosferę będzie...
    Ocena:4/5
    Książka, op. twarda
    wysyłka w 48 godzin
    Ograniczona dostępność
    Cena: Nasza cena: 55,94 zł 79,91 zł
  • -18%
    Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie

    Domowa spiżarka. Marynowanie i kiszenie

    Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 16,39 zł 19,99 zł
  • -15%
    Zdrowy ferment. Jak przyrządzać i podawać pyszne probiotyczne dania i cieszyć się dzięki nim zdrowiem i lepszym samopoczuciem

    Zdrowy ferment. Jak przyrządzać i podawać pyszne probiotyczne dania i cieszyć się dzięki nim zdrowiem i lepszym samopoczuciem

    Witaj w probiotycznym świecie! Odkrycie fermentowanej żywności całkowicie odmieniło życie Donny Schwenk. Po trudnej ciąży i zmaganiu się z licznymi dolegliwościami postanowiła znaleźć źródło swoich problemów. Któregoś dnia natknęła się na informacje dotyczące znanej od wieków sztuki domowej...
    Ocena:0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    wysyłka w 48 godzin
    Cena: Nasza cena: 33,92 zł 39,90 zł
  • -28%
    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

    Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos,...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 21,56 zł 29,95 zł
    chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostępności
  • Outlet
    -50%
    Dzika fermentacja

    Dzika fermentacja Outlet

    Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor "The New York Times" powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem,...
    Ocena:0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 24,95 zł 49,90 zł
    chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostępności
  • Outlet
    -40%
    Kiszonki i fermentacje. Bestseller w nowej odsłonie

    Kiszonki i fermentacje. Bestseller w nowej odsłonie Outlet

    Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może...
    Ocena:0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 41,94 zł 69,90 zł
    chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostępności

Bestsellery - przepisy na fermentację

Nowości

więcej

Zapowiedzi

więcej