Wyrusz w fantastyczną podróż po słonecznej Italii!
Dzięki tej książce zyskasz szansę, by lepiej poznać niezwykłą włoską kuchnię, którą pokochał już cały świat.
Książka "Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?" to wspaniały przewodnik kulinarny, który został wyróżniony nagrodą Premio Bancarella della Cucina. Odkryj czar aromatycznych potraw tworzonych w kraju, w którym kuchnia uważana jest za prawdziwą sztukę.
Kuchnia włoska zwykle kojarzy się głównie z pizzą oraz spaghetti. Tymczasem Italia jest miejscem, w którym można spotkać prawdzie bogatą paletę smaków i aromatów. Wiele wspaniałych dań czeka tam na wyciągnięcie ręki. Aby móc lepiej je poznać, warto sięgnąć po książkę rosyjskiej autorki mieszkającej we Włoszech od dwudziestu lat. Prawdziwa miłośniczka włoskiej kuchni opowiada o niezwykłych potrawach pochodzących z dziewiętnastu głównych regionów słonecznej Italii. Podczas czytania lektury można - bez wychodzenia z domu - odbyć podróż po Friulii, Górnej Adygi, Kalabrii, Sycylii i odwiedzić wiele innych wspaniałych miejsc pełnych kulinarnych niezwykłości.
Podczas czytania książki Eleny Kostiukovich trudno pozbyć się wrażenia, jakby przebywało się w prawdziwym włoskim domu, którego serce stanowi wypełniona zapachami kuchnia. Każdy, kto zdecyduje się sięgnąć po przewodnik kulinarny "Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?" będzie mógł się o tym przekonać na własnej skórze. Dodatkowo książka Eleny Kostiukovich została opatrzona wstępem napisanym przez Umberta Eco.
O książce
Czytając tę książkę, mamy wrażenie przebywania we włoskim domu, w którego centrum znajduje się kuchnia, i bez względu na to, gdzie akurat siedzimy, zawsze dochodzi nas przyjazny odgłos kuchennej krzątaniny. Wydaje się, że Włosi jedzą nie po to, by podtrzymać funkcje życiowe, ale by nadać swemu życiu sens.
wloskieprzepisy.pl
Nie jest to zwykła książka kulinarna. Nie ma w niej żadnych receptur. Są za to piękne opowieści o poszczególnych regionach Italii, ich specjałach i smakach, wreszcie – o zjawiskach i problemach dotyczących sfer życia społecznego, kulturalnego, a nawet politycznego. I wszystko to w kontekście kulinarnym. Coś dla amatorów rozmów o kotlecie i jego związkach z kulturą wysoką oraz polityką.
Piotr Adamczewski, „Polityka”
Badając kulturę jedzenia, możemy stwierdzić, że jest ono źródłem harmonii i radości. O jedzeniu mogą gawędzić ludzie należący do najróżniejszych warstw społecznych. Każdy, bez względu na to, jakie ma pochodzenie czy dochody, bez trudu znajdzie wspólny język z innymi. (…) W ten sposób rodzi się język pewnej kultury, odporny na zepsucie przez konsumpcjonizm.
Elena Kostioukovitch