Dieta bezglutenowa polega na bezwzględnej eliminacji z pożywienia produktów zawierających w składzie gluten. Gluten z natury występuje w: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, orkiszu i pszenżycie. Dopuszczalna ilość glutenu w produkcie poniżej 20 ppm = 0,02% co muszą potwierdzić badania w akredytowanym laboratorium.
Firma Schar jest numerem 1 w Europie w produkcji bezglutenowej mąki, chleba, makaronów, przekąsek, ciastek i słodyczy. Bezglutenowe krakersy marki Schar. Opracowane specjalnie dla osób nietolerujących glutenu.
Produkt bez laktozy.
Skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, margaryna roślinna [oleje i tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy, z ziaren palmowych, kokosowy, rzepakowy), woda, sól, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych; naturalny aromat], maltodekstryna, modyfikowana skrobia z tapioki, białko sojowe, mąka sojowa, sól morska, syrop ryżowy, substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu; syrop glukozowy, drożdże, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, modyfikowana skrobia kukurydziana.
W 100 g:
- Białko 6,7 g
- Błonnik 1,3 g
- Cukry 1,8 g
- kcal 456
- kJ 1920
- Kwasy 8,2 g
- Sól 2 g
- Węglowodany 73 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Alergeny obecne w zakładzie: sezam, laktoza, łubin, soja, dwutlenek siarki, jaja, orzechy arachidowe.
Schar, Dr. Schär AG / SPA, Winkelau 9, 39014 Burgstall