Dieta bezglutenowa polega na bezwzględnej eliminacji z pożywienia produktów zawierających w składzie gluten. Gluten z natury występuje w: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, orkiszu i pszenżycie. Dopuszczalna ilość glutenu w produkcie poniżej 20 ppm = 0,02% co muszą potwierdzić badania w akredytowanym laboratorium.
Firma Schar jest numerem 1 w Europie w produkcji bezglutenowej mąki, chleba, makaronów, przekąsek, ciastek i słodyczy. Herbatniki bezglutenowe to słodka przekąska, skierowana do osób będąca na diecie bezglutenowej. Herbatniki odzwierciedlają smak klasycznego produktu.
Składniki: Skrobia kukurydziana, margaryna roślinna [oleje i tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy, z ziaren palmowych, kokosowy, rzepakowy), woda, sól, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromat], mąka kukurydziana, cukier, modyfikowana skrobia z tapioki, jaja, pełne mleko w proszku, syrop z buraków cukrowych, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu; sól, aromat naturalny
Wartości odżywcze w 100 g:
- Białko 1,8
- Błonnik 1
- Cukry 9,5
- kcal 473
- kJ 1991
- Kwasy 8,5
- Sól 0,75
- Tłuszcz 16
- Węglowodany 80
Alergeny: Alergeny obecne w zakładzie: sezam, laktoza, łubin, soja, dwutlenek siarki, jaja, orzechy arachidowe
Przygotowywanie i przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Inne: Bez laktozy
Producent: Schar, Dr. Schär AG / SPA, Winkelau 9, 39014 Burgstall