Jesz za dużo lub za mało? A może ktoś w Twoim najbliższym otoczeniu ma kłopoty z odżywianiem? Może jesteś studentem psychologii albo dietetykiem, który chce pomóc swoim pacjentom? W "Psychodietetyce" z pewnością znajdziesz mnóstwo rzetelnych odpowiedzi na swoje pytania.
Przygotuj się na sporą dawkę wiedzy. Ta książka nie jest bowiem popularnym poradnikiem, ale naukowym kompendium najbardziej aktualnej wiedzy z zakresu psychodietetyki.
"Psychodietetyka" to pierwszy taki podręcznik w Polsce. Zawiera on informacje na temat szeroko pojętego żywienia człowieka i związanych z nim aspektów psychologicznych. Okazuje się bowiem, że jedzenie to nie tylko czynność fizjologiczna, która pozwala zaspokoić głód. To także całe spektrum zachowań towarzyszących myśleniu o jedzeniu, przygotowywaniu posiłków i samego spożywania pokarmu. A zachowania mogą być zaburzone, zwłaszcza jeśli towarzyszą im silne emocje albo, odwrotnie, niemoc.
Podręcznik został podzielony na pięć części. Pierwsza z nich zawiera "Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki". Oprócz przypomnienia wiedzy o składnikach pokarmowych i rodzajach diet znajdziemy tam podstawy prawa żywnościowego. Kolejna część poświęcona jest zagadnieniom psychologicznym, m.in. zaburzeniom odżywiania, ich przyczynom i formom pomocy pacjentom. Następnie przechodzimy do ciekawego zagadnienia nutrigenetyki, czyli żywienia zgodnego z genami. Oprócz niego trzeci rozdział omawia też kwestię nauk o zdrowiu i leków. O roli aktywności fizycznej w walce z otyłością opowiada cała część czwarta, natomiast na samym końcu książki opisane są jednostki chorobowe, które są powiązane z zaburzeniami odżywiania.
"Psychodietetyka" to prawdziwa kopalnia wiedzy na temat powiązań ludzkiej psychiki i potrzeb żywieniowych, która łączy wiedzę medyczną, dietetyczną i psychologiczną.
Kompendium zostało stworzone przez wybitnych specjalistów w swoich dziedzinach, natomiast opiekę redaktora naukowego zapewniła Anna Brytek-Matera, doktor habilitowana zajmująca się od wielu lat tematyką psychologii żywienia. Jest autorką niezliczonej liczby artykułów o tej tematyce i pionierką z dziedziny psychodietetyki w Polsce.
Przygotuj się na sporą dawkę wiedzy. Ta książka nie jest bowiem popularnym poradnikiem, ale naukowym kompendium najbardziej aktualnej wiedzy z zakresu psychodietetyki.
"Psychodietetyka" to pierwszy taki podręcznik w Polsce. Zawiera on informacje na temat szeroko pojętego żywienia człowieka i związanych z nim aspektów psychologicznych. Okazuje się bowiem, że jedzenie to nie tylko czynność fizjologiczna, która pozwala zaspokoić głód. To także całe spektrum zachowań towarzyszących myśleniu o jedzeniu, przygotowywaniu posiłków i samego spożywania pokarmu. A zachowania mogą być zaburzone, zwłaszcza jeśli towarzyszą im silne emocje albo, odwrotnie, niemoc.
Podręcznik został podzielony na pięć części. Pierwsza z nich zawiera "Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki". Oprócz przypomnienia wiedzy o składnikach pokarmowych i rodzajach diet znajdziemy tam podstawy prawa żywnościowego. Kolejna część poświęcona jest zagadnieniom psychologicznym, m.in. zaburzeniom odżywiania, ich przyczynom i formom pomocy pacjentom. Następnie przechodzimy do ciekawego zagadnienia nutrigenetyki, czyli żywienia zgodnego z genami. Oprócz niego trzeci rozdział omawia też kwestię nauk o zdrowiu i leków. O roli aktywności fizycznej w walce z otyłością opowiada cała część czwarta, natomiast na samym końcu książki opisane są jednostki chorobowe, które są powiązane z zaburzeniami odżywiania.
"Psychodietetyka" to prawdziwa kopalnia wiedzy na temat powiązań ludzkiej psychiki i potrzeb żywieniowych, która łączy wiedzę medyczną, dietetyczną i psychologiczną.
Kompendium zostało stworzone przez wybitnych specjalistów w swoich dziedzinach, natomiast opiekę redaktora naukowego zapewniła Anna Brytek-Matera, doktor habilitowana zajmująca się od wielu lat tematyką psychologii żywienia. Jest autorką niezliczonej liczby artykułów o tej tematyce i pionierką z dziedziny psychodietetyki w Polsce.