Przepisy na wędzenie

Wędzenie to kategoria dla miłośników mięsa, jak również amatorów zdrowego odżywiania. Aby uniknąć przetworzonych, "nafaszerowanych chemią" produktów, staramy się coraz więcej rzeczy przygotować samemu w domu. I nie chodzi tu tylko o zwykłe przyrządzenie obiadu czy kolacji, ale o coś znacznie więcej. Pojawiła się moda na samodzielne wytwarzanie piwa, nalewek, serów oraz wędzonek. I to wędzeniu właśnie poświęciliśmy tą kategorię.


Na uwagę zasługują tu przede wszystkim następujące pozycje: “Wędzenie mięsa i ryb” Franciszka Wolskiego, “Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin” Bernharda Gahma, “Wędzenie ryb” Juliana Piotrowskiego oraz “Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb” Egona Bindera.


“Wędzenie mięsa i ryb” Wolskiego jest idealną pozycją dla osób, które pragną rozpocząć przygodę z tą wspaniałą sztuką. W książce tej znajdziemy praktyczne i podane w przystępny sposób porady na każdy związany z wędzeniem temat, począwszy od metod, poprzez dobór drewna, trocin i sposoby wytwarzania dymu, aż do prostych przepisów kulinarnych.


“Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin” jest poradnikiem napisanym przez doświadczonego masarza, co daje nam szansę na poznanie tajników wędzenia z pierwszej ręki. Gahm precyzyjnie wyjaśnia w jaki sposób solić, peklować, suszyć i wędzić określone produkty, aby uzyskać wysokiej jakości rarytasy na domowy stół. Dodatkowym atutem tej pozycji jest ponad 100 starannie dobranych ilustracji oraz dołączona płyta CD.


“Wędzenie ryb” Piotrowskiego to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników diety rybnej, zwłaszcza dla zapalonych wędkarzy. Bo cóż może być lepszego od samodzielnie złowionej i uwędzonej ryby? Nie znaczy to oczywiście, że zwykli mieszkańcy miast nie mogą się cieszyć nadmorskimi smakami. Wręcz przeciwnie. Autor w klarowny sposób opisuje jak przygotować wędzone dorsze, okonie i pstrągi w zaciszu niewielkiej kuchni dysponując jedynie wokiem, pokrywką i dobrą wentylacją!


“Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb” Bindera pokrywa nieco szersze spectrum możliwych do przygotowania tą metodą produktów, dzięki czemu będzie idealną propozycją dla osób zaczynających przygodę z wędzeniem i chcących przetestować wszystkie dostępne możliwości. Binder szczegółowo opisuje wszystkie związane z tym procesy i przygotowania, zaawansowane piece komorowe i małe kuchenne lub ogrodowe urządzenia.




 

  • Outlet
    -50%
    Wędzenie ryb

    Wędzenie ryb Outlet

    Jak wybudować wędzarnię, z jakiego drewna korzystać przy wędzeniu, jaki sprzęt zakupić? Jak przygotować ryby, by nie były ani za suche, ani za słone? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące wędzenia ryb.Specyfika wędzenia polega na stosowaniu różnych metod wynikających z...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 14,95 zł 29,90 zł
    w magazynie
  • -11%
    Domowa masarnia

    Domowa masarnia

    Ten doskonale zilustrowany poradnik prezentuje krok po kroku, czynność po czynności, jak fachowo, w warunkach domowych, dokonuje się uboju świń, bydła, owiec i kóz, a następnie rozbiera ich mięso. Z książki dowiesz się, co można przyrządzić z poszczególnych kawałków mięsa i w jaki sposób należy je...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 27,10 zł 30,45 zł
    w magazynie
  • -30%
    Wędliny domowe

    Wędliny domowe

    Domowe wędliny smacznie, zdrowo i etycznie! Nikt nie zadba o nas tak jak my sami. Tę książkę napisało dwóch praktyków – entuzjastów wyrabiania domowych wędlin – i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z...
    Ocena: 5/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 49,14 zł 69,90 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -23%
    Zrób to sam. Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb

    Zrób to sam. Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb

    Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.Wytwarzanie dymu: wędzenie zimne, ciepłe i gorące środki wytwarzania dymu jak działa...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 19,25 zł 25,00 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -13%
    Domowy wyrób - Tradycyjne wędzenie

    Domowy wyrób - Tradycyjne wędzenie

    Stop mięsopodobnym `! Coraz więcej ludzi przedkłada smak sklepowych wędzonek, baleronów i kiełbas, choćby nosiły nie wiadomo jak obiecujące imiona jak np. szynka babuni czy przysmak dziadka, na wyroby domowe. Ci, którzy na działkach czy w ogródkach sklecili własne wędzarnie będą mogli, dzięki...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 21,66 zł 24,90 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -23%
    Tradycyjny smak. Wędliny. Wędzonki,szynki,kiełbasy

    Tradycyjny smak. Wędliny. Wędzonki,szynki,kiełbasy

    Untitled documentJak przyrządzić wyśmienite domowe wędliny z różnych rodzajów mięsa? Prawidłowe przyrządzanie, przyprawianie, peklowanie, wędzenie i dojrzewanie takich specjałów, jak szynka, boczek czy kiełbasa kryje wiele tajemnic. Ta książka odkrywa je przed Tobą.Przeczytaj i wypróbuj! Zacznij...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 26,95 zł 35,00 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -23%
    Zrób to sam. Kiełbasy własnego wyrobu

    Zrób to sam. Kiełbasy własnego wyrobu

    Untitled document Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci. Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 21,48 zł 27,90 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -25%
    Wędzenie dla smakoszy

    Wędzenie dla smakoszy

    Wędzenie ma bardzo długą tradycję. Zwykle z wędzonkami kojarzą nam się mięso i ryby. A przecież dzięki różnym metodom wędzenia wyjątkowo smakować mogą również sól, jaja, chleb, owoce, warzywa, sery, orzechy, zioła, a nawet słodycze! Jeśli dotychczas sądziliście, że wędzić można tylko w wędzarni,...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 26,28 zł 34,90 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -27%
    Atlas wędzonek i wyrobów domowych

    Atlas wędzonek i wyrobów domowych

    Przygotowywanie domowych wyrobów to piękna polska tradycja kulinarna. Produkty te są naturalne, świeże i zdrowe, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak barwniki, konserwanty i ulepszacze. Książka zawiera wiele ciekawych i sprawdzonych pomysłów na własnoręcznie wytwarzane...
    Ocena: 5/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 21,86 zł 29,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -18%
    Wędzenie ryb

    Wędzenie ryb

    Wędzone ryby - aromatyczne, jedzone jeszcze ciepłe. To właśnie po takie rarytasy ustawiają się kolejki do wędzarni nad morzem i na jeziorach. Jeśli lubicie ryby, to powiecie, że nie ma nic lepszego. Oczywiście najlepiej smakuje złowiona samodzielnie, ale nie można mieć wszystkiego. Sklepy oferują...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 20,42 zł 24,90 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Outlet
    -21%
    Atlas wędzonek i wyrobów domowych

    Atlas wędzonek i wyrobów domowych Outlet

    Przygotowywanie domowych wyrobów to piękna polska tradycja kulinarna. Produkty te są naturalne, świeże i zdrowe, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak barwniki, konserwanty i ulepszacze. Książka zawiera wiele ciekawych i sprawdzonych pomysłów na własnoręcznie wytwarzane...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 23,69 zł 29,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -10%
    Wędzenie mięsa i ryb na różne sposoby

    Wędzenie mięsa i ryb na różne sposoby

    Wędzenie mięsa i ryb to wspaniała metoda na poprawę jakości oraz smaku produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzenia wolnego czasu, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym przygotowanie aromatycznych specjałów. W książce zamieszczono: - informacje o historii wędzenia -...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 5,64 zł 6,30 zł
    wysyłka do 72 godzin

Bestsellery

więcej

Nowości

więcej

Zapowiedzi

więcej