Przepisy na fermentację

Któż by pomyślał, że kiszenie, niegdyś odsądzone od czci i wiary w świetle odkryć Ludwika Pasteura, znów wróci do łask! Najnowsze badania nad ludzkim mikrobiomem pokazują, że nadmierna bakteriofobia to przeżytek. Okazuje się, że potrawy fermentowane są nie tylko bardzo smaczne, ale mają niezwykle korzystny wpływ na nasze organizmy. Jak zwykle, stara mądrość ludowa nie zawodzi. Przyrządzanie przetworów marynowanych i kiszonych stało się pasją autorów mnóstwa książek kucharskich i poradników.
 
Pani Donna Schwenk - autorka bestsellerowej książki “Zdrowy ferment” przekonała się na własnej skórze o dobrodziejstwach, jakie ze sobą niesie spożywanie kiszonek. Dzięki bogactwu witamin, minerałów i pożytecznych mikroorganizmów, w które obfitują, odbudowała swoje zdrowie po trudnej ciąży. Jeśli chcesz poznać wspaniały i oryginalny smak domowego kefiru, kombuchy (kiszonej herbaty), a nawet kiszonych kiełków, to koniecznie sięgnij po tę pozycję! Pani Schwenk przekonuje, dzięki dobroczynnemu oddziaływaniu tych potraw na organizm możemy pozbyć się wielu problemów zdrowotnych, jak cukrzyca, alergia, trądzik czy zespół jelita drażliwego.
 
Natomiast dzięki obszernej i bardzo znanej książce kucharskiej Aleksandra Barona “Kiszonki i fermentacje” nawet najbardziej zaawansowani kucharze wzbogacą swój kulinarny kunszt. Autor podaje przepisy na przepyszne i bardzo oryginalne dania. Dzięki tej publikacji, dowiemy się, jak ukisić dynię w oleju rydzowym z cynamonem i goździkami, botwinkę w maślance, a nawet… truskawki w karmelu! Ten charyzmatyczny szef kuchni dowiódł swojego geniuszu, o czym świadczą opinie gości jego restauracji. Natomiast gospodynie domowe, które chcą odkryć na nowo przepisy naszych babć powinny koniecznie sięgnąć po pracę zbiorową zatytułowaną “Marynowanie i kiszenie. Domowa spiżarka.” Znajdziemy tu ponad sto osiemdziesiąt receptur nie tylko na klasyczne polskie przetwory, ale także specjały kuchni arabskiej, żydowskiej czy indyjskiej, jak ajvar czy chutney.
 
Dzięki tym słynnym tytułom, dosłownie każdy – tradycjonalista, koneser wyszukanej kuchni i zafascynowany zdrowym odżywianiem maniak fitnessu, odkryje bogactwo nowych smaków. Fermentacja nie tylko wzbogaca odżywczo pokarmy, redukuje ich wartość kaloryczną, ale także zaostrza i uatrakcyjnia smak warzyw i owoców. Wykorzystajmy więc w pełni potencjał, który w niej drzemie!
  • -40%
    Roślinny browar

    Roślinny browar

    Jak zrobić miód pitny? Jak długo powinno fermentować wino? Czy w każdym fermentowanym napoju jest alkohol? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu. Nowy rozdział w fermentacji! Wyjątkowe napoje, pełne zdrowych bąbelków! Zaskocz swoich gości domowymi miodami pitnymi,...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 29,94 zł 49,90 zł
    w magazynie
  • Outlet
    -21%
    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół Outlet

    Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos,...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 23,69 zł 29,95 zł
    w magazynie
  • Dzika fermentacja

    Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor "The New York Times" powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem,...
    Ocena: 5/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 49,40 zł 49,90 zł
    w magazynie
  • -27%
    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

    Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

    Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos,...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 21,86 zł 29,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -27%
    Kiszonki. Zdrowie na talerzu

    Kiszonki. Zdrowie na talerzu

    Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to również pełne witamin naturalne probiotyki, które wspomagają odporność organizmu, dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Książka zawiera cenne porady i...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 36,46 zł 49,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -24%
    Probiotyczne słoiki dla zabieganych ponad 100 przepisów na pyszne dania dla twojego zdrowia

    Probiotyczne słoiki dla zabieganych ponad 100 przepisów na pyszne dania dla twojego zdrowia

    Jeśli często chorujesz... możesz radykalnie poprawić stan zdrowia, jedząc produkty pełne dynamicznych probiotyków, które doładują twoje ciało! Dzięki tej książce naucz się nie tylko przygotowywać probiotyczną żywność i przekonasz do niej całą swoją rodzinę. Dowiesz się, jak łatwo włączyć te...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 45,52 zł 59,90 zł
    wysyłka w 5 dni
  • Outlet
    -50%
    Tylko kiszonki zielona seria

    Tylko kiszonki zielona seria Outlet

    Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu – kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. miękka
    Oprawa:miękka
    Cena: Nasza cena: 15,00 zł 30,00 zł
    produkt niedostępny
    chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostępności

Bestsellery

więcej

Nowości

więcej

Zapowiedzi

więcej