Przedmioty branżowe - podręczniki do szkoły branżowej
-
Techniki fryzjerskie zmiany kolorów włosów. Podręcznik do nauki zawodu technik usług fryzjerskich. Szkoły ponadgimnazjalne
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich. Realizuje treści z zakresu 3. części kwalifikacji A.19. (Zmiana koloru włosów). Autorki zaprezentowały informacje z zakresu doboru technik rozjaśniania i koloryzacji włosów, wykonywania zabiegów...MEN:6/2013 -
Prowadzenie produkcji roślinnej. Kwalifikacja ROL.04. Podręcznik do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Część 2
Publikacja do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik, omawiająca produkcję roślin okopowych, przemysłowych i paszowych. Autorzy dużo uwagi poświęcają właściwemu utrzymaniu użytków zielonych. Uczą identyfikacji traw (ponad 40 rysunków roślin!) – umiejętności niezbędnej rolnikowi... -
Zeszyt GASTROnomiczny. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik żwienia i usług gastronomicznych. HGT.02. Część 2
Część druga Zeszytu GASTROnomicznego jest również skorelowana z podręcznikiem Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Publikacja zawiera ćwiczenia obejmujące ocenę jakości środków spożywczych, zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w produkcji gastronomicznej, proces produkcyjny oraz... -
Przygotowanie imprez i usług turystycznych. Zbiór zadań praktycznych. HGT.07
Praca ze Zbiorem zadań praktycznych pomaga ćwiczyć umiejętności z zakresu kwalifikacji HGT.07. Publikacja porusza zagadnienia związane z formami oraz kategoriami turystyki, usługami turystycznymi, charakterystyką produktu i rynku turystycznego. Kładzie nacisk na znajomość geografii turystycznej... -
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Zasady żywienia. Kwalifikacja TG.16. Podręcznik do nauki zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1
Znane i lubiane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i odpowiedni tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych składników pożywienia oraz normy i zalecenia dietetyków.... -
Usługi gastronomiczne. HGT.12
Podręcznik omawia zagadnienia z piątej części kwalifikacji HGT.12 dotyczące usług gastronomicznych. Obszernie prezentuje zagadnienia związane z prowadzeniem usług gastronomicznych – w pierwszych rozdziałach przedstawia tematykę kierunków rozwoju w gastronomii, zasady prowadzenia marketingu i... -
Repetytorium i testy egzaminacyjne. Egzamin zawodowy. Kwalifikacja PGF.07. Technik reklamy
Niezbędny, by dobrze przygotować się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji PGF.07 w ramach zawodu technik reklamy. Repetytorium w uporządkowanej formie zbiera najważniejsze wiadomości, których znajomość jest wymagana od kandydatów do zawodu. Uczeń znajdzie tu informacje m.in. o zasadach... -
Kwalifikacja EKA.01. Obsługa klienta w jednostkach administracji. Egzamin zawodowy
Książka Kwalifikacja EKA. 01. Obsługa klienta w jednostkach administracji. Egzamin zawodowy przeznaczona jest dla osób zdobywających zawód technika administracji, które chcą przygotować się do egzaminu zawodowego w oparciu o podstawę programową kształcenia w zawodach z 2019 roku. Mogą z niej... -
Marketing w działalności gospodarczej. Technik organizacji reklamy. Kwalifikacja A.26. Sprzedaż produktów i usług reklamowanych. 1. Przygotowanie oferty produktów i usług reklamowych. Podręcznik
Podręcznik zawiera podstawową wiedzę z zakresu marketingu, zgodną z najnowszą podstawą programową dla pierwszej części kwalifikacji A.26, rozszerzoną o treści nawiązujące do najnowszych osiągnięć z tej dziedziny. Zaprezentowane w nim zagadnienia pozwolą uczniowi wykształcić umiejętność widzenia... -
Testy przygotowujące do egzaminu z kwalifikacji SPL.04. Organizacja transportu
Zbiór zawiera sześć zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPL.04 Organizacja transportu. Każdy zestaw zawiera 40 zadań testowych oraz jedno zadanie praktyczne. Testy zostały przygotowane zgodnie z podstawą programową dla zawodu technik logistyk. -
Organizacja prac magazynowych
Publikacja Organizacja prac magazynowych została przygotowana w celu sprawdzania wiedzy i umiejętności w zawodach technik logistyk oraz magazynier-logistyk. Może być wykorzystana jako materiał pomocniczy do prowadzenia zajęć w technikum i na KKZ w ww. zawodach. -
Zbiór zadań przygotowujących do egzaminu zawodowego HGT.03
PODSTAWA PROGRAMOWA 2019 r.Zbiór przeznaczony dla zawodu technik hotelarstwa w zakresie kwalifikacji HGT.03. "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie". Zawiera 5 zestawów. Każdy zestaw to przykładowy egzamin zawodowy (część pisemna i część praktyczna). W skład jednego zestawu... -
Testy przygotowujące do egzaminu z kwalifikacji FRK.04. Wykonywanie zabiegów kosmetycznych
zbiór zadań testowych i praktycznych przygotowujących do egzaminu z kwalifikacji FRK.04. Wykonywanie zabiegów kosmetycznych twarzy; 400 zadań testowych, 10 zadań praktycznych, rozwiązania. Zbiór zawiera dziesięć zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację FRK.04. Wykonywanie... -
Testy do Policji 2024 Test psychologiczny
"Testy do Policji 2024 Test psychologiczny" to profesjonalnie opracowany podręcznik dla kandydata do służby w Policji, którego celem jest przygotowanie czytelnika do zdania testów psychologicznych i pozytywnego przejścia rozmowy kwalifikacyjnej. Całość materiału znajdującego się w poradniku zapewni... -
Przygotowywanie i wydawanie dań. HGT.02. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie... -
Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Kwalifikacja HGT.03. Podręcznik do nauki zawodu. Technik hotelarstwa. Pracownik obsługi hotelowej. Część 2
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z zakresu kwalifikacji HGT.03 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Autorzy wyczerpująco opisali kwestie dotyczące przestrzegania zasad zdrowego żywienia, przechowywania żywności, bielizny i... -
Podstawy logistyki
Nowoczesny podręcznik niezbędny do nauki zawodów technik logistyk i technik spedytor. Logistyka i spedycja w najbliższych latach będą się rozwijać bardzo dynamicznie. Absolwenci tych kierunków są dziś poszukiwani przez pracodawców na polskim i europejskim rynku. Publikacja dostarcza podstawowej... -
Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych. Budowa, obsługa, diagnostyka i naprawa cz. 1/2
Bogato ilustrowany podręcznik poświęcony podstawom budowy, diagnozowania i naprawy podwozi oraz nadwozi pojazdów samochodowych. Przedstawiono w nim zagadnienia dotyczące klasyfikacji, identyfikacji i podstawowych własności trakcyjnych pojazdów samochodowych, głównych zasad ich eksploatacji, obsługi...MEN:1.42.29/2018 -
Systemy operacyjne. Podręcznik do nauki zawodu. Technik informatyk. Kwalifikacja INF.02. Część 2
Nowy podręcznik do nauki zawodu technik informatyk z zakresu kwalifikacji INF.02 (Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych). Podręcznik przedstawia wszystkie niezbędne informacje o instalacji i konfiguracji systemu Windows 10.... -
Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja HGT.02. Część 1. Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych
W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji TG07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia...MEN:1.14./2018 -
Organizacja sprzedaży. Kwalifikacja HAN.01
W podręczniku przedstawiono: ogólną charakterystykę gospodarki rynkowej ogólną charakterystykę handlu (klasyfikację i formy handlu, funkcje przedsiębiorstw handlowych) dostawy towarów (zagadnienia dot. popytu, zakupu i przyjmowania towarów) gospodarkę magazynową przygotowanie i sprzedaż towarów... -
Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja elementów roślinnych. Architektura krajobrazu. Tom 7
Architektura krajobrazu jest dziedziną nauki związaną z kształtowaniem przestrzeni życia człowieka za pomocą roślinności, elementów wodnych i architektonicznych z uwzględnieniem wielu czynników, które składają się na charakter otaczającego krajobrazu. Kształtowanie krajobrazu wymaga plastycznego... -
Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły, króliki. Rolnictwo. Tom 3
Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik' na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część III podręcznika... -
Podstawy marketingu. Podręcznik do kwalifikacji PGF.07. Wykonywanie przekazu reklamowego
Podręcznik obejmuje sześć rozdziałów. W książce wyjaśniono zagadnienia rynku, marketingu i marketingu-mix, ceny, dystrybucji oraz promocji marketingowej, a także zachowanie nabywców na rynku i segmentację rynku. Przedstawiono również rodzaje i procedury badań marketingowych oraz strategiczne... -
Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej. Kwalifikacja EKA. 04. Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista. Część 2
Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista zawiera treści z zakresu kwalifikacji EKA.04 (Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej). Prezentuje obszerny materiał dotyczący gospodarowania zasobami rzeczowymi i dokumentowania zdarzeń gospodarczych. Porusza zagadnienia związane z... -
Procesy technologiczne w gastronomii. Technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Zeszyt ćwiczeń. Część 1
Zeszyt ćwiczeń uczy praktycznych umiejętności w zakresie kwalifikacji T.6 (Sporządzanie potraw i napojów). Omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowania i wydawania potraw. Wyjaśnia... -
Zbiór zadań z elektrotechniki
Zbiór zadań do nauczania podstaw elektrotechniki przeznaczony dla uczniów i nauczycieli techników i branżowych szkół elektrycznych i elektronicznych. Aby ułatwić uczniowie zrozumienie zagadnień, część zadań rozwiązano, do pozostałych odpowiedzi umieszczono na końcu książki. Stopień trudności zadań... -
Administrowanie sieciowymi systemami operacyjnymi. Podręćznik do nauki zawodu. Technik informatyk. Kwalifikacja INF.02. Część 4
Nowy podręcznik do nauki zawodu technik informatyk z zakresu kwalifikacji INF.02 (Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych). Podręcznik przedstawia sieciowy system operacyjny Linux ? w tym konfigurację interfejsu sieciowego i... -
Zbiór zadań. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Branża turystyczno-hotelarska. Technik hotelarstwa
Zeszyt ćwiczeń skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z zakresu kwalifikacji HGT.03 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). "Zbiór zadań. Obsługa gości w obiekcie hotelarskim" to idealna publikacja uzupełniająca podręczniki z zakresu obsługi gości w... -
Statystyka. Materiały edukacyjne
Materiały edukacyjne do efektów kształcenia PKZ(A.m), stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodach: technik spedytor, technik logistyk, technik ekonomista, technik rachunkowości, technik administracji, technik handlowiec, technik księgarstwa. Zgodnie z Ustawą o systemie oświaty materiały...