Jeżeli zdrowe odżywianie przyprawia Cię o dreszcze bądź na samą myśl o GMO i glutenie Twoje ciało pokrywa gęsia skórka, pozycja "Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu" autorstwa Beatrice Mautino i Dario Bressaniniego jest właśnie dla Ciebie.
Jakiego koloru jest marchewka? Czy na pewno pomarańczowy to jej naturalny kolor? Skąd się wzięło uczulenie na gluten? Jakie tajemnice skrywają produkty spożywcze ze sklepowych półek, które tylko czyhają na niewinnych konsumentów, aby dokonać spustoszenia w ich organizmach?
Opinia publiczna stworzyła tyle mitów i teorii spiskowych, czasem sprzecznych, że odpowiedzi na powyższe pytania wcale nie są tak oczywiste. Książka włoskich naukowców to niezbędny głos rozsądku w tym sporze i próba naukowej interpretacji kontrowersyjnych zagadnień.
Zamiast czerpać wiedzę z mediów społecznościowych oraz od celebrytów, powinniśmy wsłuchać się w głos ekspertów. Autorzy, jak przystało na profesjonalnych badaczy, przedstawiają historię pokarmów, analizują badania naukowe i dają się wypowiedzieć rolnikom. Za sprawą ich rzetelnego podejścia do tematu oraz wyczerpujących objaśnień możemy sami wyrobić sobie zdanie w spornych kwestiach i dokonać świadomych konsumenckich wyborów podczas każdej wizyty w sklepie spożywczym.
O autorze
Dario Bressanini to doktor chemii oraz specjalista od technologii żywności. Ma na swoim koncie kilka książek i ponad 300 artykułów naukowych o tematyce żywienia. Biotechnolożka Beatrice Mautino jest również autorką bestsellerowego poradnika "Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę".