Pozostałe przepisy kulinarne
Inne sposoby to kategoria dla tych, którzy szukają czegoś innego niż tradycyjne metody przyrządzania potraw. Proponowane przez nas książki ukazują doskonała alternatywę dla wszystkich, którzy pragną zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe.
Jedną z nich może być gotowanie na parze, które propagowane jest przez dietetyków i specjalistów do spraw żywienia, może być z całą pewnością określane mianem: zdrowa dieta. Przyrządzone na parze potrawy, są po pierwsze smaczne, a po drugie podczas obróbki termicznej nie tracą swoich cennych składników odżywczych, jak to się ma w przypadku potraw smażonych na przykład na głębokim tłuszczu.
Potrawy przyrządzone na przykład w parowarze nie nasiąkają tłuszczem, a co za tym idzie - są wolne od szkodliwych substancji, które powstają w wyniku smażenia, natomiast dania prezentują się na talerzu wręcz zjawiskowo: zachowują swoje naturalne barwy, są miękkie i soczyste.
Otóż okazuje się, że gotowanie na parze i w parowarze posiada również kilka innych ważnych aspektów, które warto wziąć pod uwagę. Istotne jest to, iż w ten sposób można przyrządzić niemal każdą potrawę. Nie musimy zatem rezygnować z tego, co lubimy lub do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Zatem mięso, ryby, warzywa, ziemniaki - wszystko to możemy przyrządzić na parze, przy zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych, pełnego smaku i aromatu, a także bez dodatków zbędnych kalorii.
Z książek z naszej oferty można się również dowiedzieć jak zrobić domowe przetwory, ser, marynaty do mięs czy poznać metody suszenia mięsa.
-
Gotowanie w kombiwarze. Pokaż się z dobrej kuchni
W obecnych czasach, naznaczonych chorobami cywilizacyjnymi i skażeniem środowiska, coraz więcej osób stara się przestrzegać zasad zdrowego trybu życia. Ważną ich częścią jest odpowiednie żywienie. Zaczęliśmy dostrzegać zalety potraw z naturalnych składników o wysokich wartościach odżywczych. Trudno...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Domowe wędliny tradycyjne oraz sous vide
Robert Winckiewicz, dobrze już znany wielu czytelnikom, w swojej najnowszej książce zamieszcza przepisy na nowe pyszne i zdrowe produkty. W tym opracowaniu obok wcześniejszych przepisów czytelnik znajdzie opis coraz bardziej popularnej obróbki mięsa metodą sous vide. Jest ona zazwyczaj stosowana...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Jedyne Praktyczne Przepisy
Książka znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz pt. „Jedyne Praktyczne Przepisy" zawiera przepisy a także porady jak przyrządzić pyszne konfitury, marynaty, wina oraz ciasta.Książka, którą trzymacie Państwo w ręku oparta została na edycji z 1885 roku. Niewiele straciła na swej aktualności tym...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Outlet-50%
Encyklopedia domowych wyrobów Outlet
Tęsknota za niezapomnianymi zapachami i smakami dzieciństwa oraz, niestety, w coraz większym stopniu zmodyfikowana żywność, skłaniają do samodzielnego wytwarzania jedzenia. Bo cóż może być smaczniejszego i bardziej wartościowego jak własnoręcznie wypieczony chleb, zamarynowane warzywa oraz tłoczone...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Gotowanie na parze zdrowe potrawy
Praktyczny poradnik kulinarny zawierający wskazówki dotyczące gotowania na parze, zasad zdrowego odżywiania dla dorosłych i dzieci w różnym wieku, a także ciekawe pomysły na zdrowe i szybkie obiady, kolacje czy desery. Znajdziesz tu instrukcje, jak krok po kroku przygotować na parze m.in. zupę...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Zrób to sam. Kiełbasy własnego wyrobu
Untitled document Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci. Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Domowe marynaty. Słodkie, kwaśne i pikantne
Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Przetwory
Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Babcine słoiki
Konfitury, dżemy, kiszonki… Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być skomplikowane i czasochłonne.Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Spiżarnia wiejska obywatelska
Reprint oryginału z 1883 roku. "Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków...Pocket, op. miękkaOprawa:miękka -
Outlet-50%
Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych Outlet
Wszystko, co każdy smakosz powinien wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej. W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne – nieco zapomniane. Warto...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Domowa spiżarnia. Sprawdzone przepisy i ważne rady
Sprawdzone przepisy i liczne podpowiedzi pozwolą Ci przemienić dary ogrodu i dzikiej przyrody w kuchenne skarby. Dżemy i galaretki, pikantne czatneje, wyśmienite likiery i syropy, aromatyczne octy i oleje oraz ziołowe sosy i herbaty wypełnią spiżarnię pachnącym latem. Wiele z tych przysmaków...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Z działki, z lasu i takie tam
Po Ciastach, ciastkach i takich tam czas na specjały Z działki, z lasu i takich tam. Nowa książka Agaty Królak to niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk. Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki,...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Outlet-42%
Warzywa Outlet
Warzywa jemy codziennie, ale dania z warzyw nie muszą być monotonne. Czas odkryć ich zalety i możliwości od nowa. Poznaj nowe smaki, zacznij eksperymentować. Przygotuj ciekawe zupy, zaskakujące smakiem zapiekanki, piękne sałatki, dodatki do mięsa i sosy jarzynowe. Warzywa warto podawać na wiele...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Outlet-50%
Zawekować słońce Historie o marmoladzie małych owocach i słodkich wspomnieniach Anastasia Zanoncelli Outlet
Odkryj prawdziwą słodycz owoców! Ukryte w cienistym półmroku żywopłotów i krzewów, rosną niepozorne owoce - raz po raz ukazują się naszym oczom, czasem są żywej barwy, czasem się kamuflują, zawsze bogate w składniki odżywcze, prawdziwe delicje, małe szkatułki ze słońcem. (fragment) Czy zdarzyło Ci...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywnośc
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Przetwory z domowego ogródka
200 najlepszych przepisów na zapasy do spiżarni. Książka zawiera między innymi receptury na: przetwory z grzybów, warzywa konserwowane w soli, przystawki w słoikach, kremy warzywne, sosy do makaronu, warzywa i zioła suszone czy musztardy. Publikację otwiera wstęp, z którego można dowiedzieć się, w...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Domowe przetwory dżemy galaretki marmolady
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów....Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Sekrety dekoracji z warzyw i owoców
Absolutna nowość wydawnicza, która ma na celu przybliżyć czytelnikom sposoby wykonywania szybkich, a zarazem efektownych dekoracji. Autorzy położyli główny nacisk właśnie na szybkie i nieskomplikowane dekoracje, chociaż w niektórych pracach pojawia się carving owocowy. W książce znajduje się aż 86...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Domowe przetwory dżemy galaretki marmolady wyd. 2
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów....Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Warzywa
Warzywa jemy codziennie, ale dania z warzyw nie muszą być monotonne. Czas odkryć ich zalety i możliwości od nowa. Poznaj nowe smaki, zacznij eksperymentować. Przygotuj ciekawe zupy, zaskakujące smakiem zapiekanki, piękne sałatki, dodatki do mięsa i sosy jarzynowe. Warzywa warto podawać na wiele...Książka, op. twardaOprawa:twarda -
Domowe przetwory
Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na...Książka, op. miękkaOprawa:miękka -
Outlet-45%
Dzikie kiszonki i inne fermentacje Outlet
Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania! Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby. Przepyszne efekty zaskoczą nawet ciebie. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak...Książka, op. miękkaOprawa:miękkaCena: Nasza cena: 27,45 zł49,90 złprodukt niedostępny -
Outlet-47%
Dania z truskawkami. Outlet
Wydanie 2012r. Oprawa broszurowa. Strony 48. Format 13,5x21,0cm.Książka, op. miękkaOprawa:miękka