Podręczniki do szkoły zawodowej - przedmioty zawodowe, klasy 1-3
Kategoria z podręcznikami do nauki zawodu w klasach 1-3 szkoły zawodowej (branżowej). Specjalistyczne podręczniki z tego działu pomogą przyswoić umiejętności wymagane na stanowiskach takich jak elektryk, monter, logistyk czy fryzjer. Znajdą tu coś dla siebie także pasjonaci i pracownicy hotelarstwa, marketingu, organizacji i nadzorowania procesów. Użyj wyszukiwarki, by znaleźć podręcznik do nauki zawodu lub przejrzyj zawartość kategorii.
Wybierz inny przedmiot:
-
Testy przygotowujące do egzaminu z kwalifikacji AU.22. Obsługa magazynów
Zbiór zawiera 8 zestawów zadań testowych oraz 8 zadań praktycznych przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację AU.22. Obsługa magazynów. Każdy zestaw zadań testowych zawiera 40 zadań. Testy zostały przygotowane zgodnie z podstawą programową dla zawodu magazynier logistyk i technik...PodręcznikOprawa:miękka -
Instalacje elektryczne. Wyd. 2020
Bogato ilustrowany podręcznik poświęcony instalacjom elektrycznym. Opisano w nim rodzaje przewodów elektrycznych (ich budowę, parametry, oznaczanie i sposoby łączenia), sprzęt i osprzęt w instalacjach elektrycznych (w tym m.in. łączniki, gniazda i wtyczki, wyłączniki, styczniki, bezpieczniki,...PodręcznikMEN:10/2016 -
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2 przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja hgt. 02
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 2, po podstawówce, szkoła branżowa I stopnia - opis produktu:Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy...Oprawa:miękka -
Bezpieczeństwo i higiena pracy. Podręcznik do kształcenia zawodowego. Szkoły ponadgimnazjalne
W podręczniku omówiono i na podstawie praktycznych przykładów przybliżono następujące zagadnienia z zakresu BHP: uwarunkowania prawne, zagrożenia zawodowe, przepisy przeciwpożarowe, zasady ergonomii oraz techniki udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.PodręcznikOprawa:miękka -
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej. Podręcznik
W roku szkolnym 2019/2020 podręcznik ten może być wykorzystywany do kształcenia: we wszystkich zawodach w klasach I–IV techników oraz w klasach I–III szkół branżowych I stopnia (dla absolwentów gimnazjów), w których realizowane są obowiązkowe zajęcia z zakresu podejmowania i prowadzenia...PodręcznikMEN:42/2014 -
Podstawy budowy maszyn. Technik pojazdów samochodowych. Kwalifikacja MG.18. Podstawa programowa 2017
Bogato ilustrowany podręcznik poświęcony podstawom budowy maszyn. Opisano w nim podstawy rysunku technicznego z uwzględnieniem komputerowego wspomagania projektowania CAD, najważniejsze właściwości i przykłady zastosowania różnych rodzajów materiałów konstrukcyjnych, w tym także ochrony ich przed...PodręcznikMEN:1.39.26/2018 -
Wykonywanie robót zbrojarskich i betoniarskich. Kwalifikacja BUD.01
Z podręcznika dowiesz się, jakie są zasady wykonywania konstrukcji żelbetowych monolitycznych. Poznasz właściwości mieszanki betonowej i materiały stosowanew zbrojeniu: rodzaje prętów zbrojeniowych, siatek i szkieletów. Zdobędziesz także wiedzę niezbędną do trafnego doboru narzędzi i materiałów do...PodręcznikOprawa:miękka -
Organizowanie pracy małych zespołów. Podręcznik
Podręcznik może być wykorzystywany w technikach i szkołach policealnych kształcących we wszystkich zawodach, a także na kursach i szkoleniach oraz do samokształcenia. Podręcznik przedstawia podstawową wiedzę z zakresu organizowania pracy małych zespołów oraz zawiera studium przypadku i wiele...PodręcznikMEN:8/2015 -
Kompetencje personalne i społeczne. Ćwiczenia
Książka zawiera 183 ćwiczenia, różnorodne pod względem formy i stopnia trudności. Jest dokładnie dostosowana do treści i układu podręcznika Kompetencje personalne i społeczne. Książka może być wykorzystywana zarówno w trakcie zajęć lekcyjnych, stanowiąc ciekawe ich urozmaicenie, jak i jako gotowe...PodręcznikOprawa:miękka -
Meble tapicerowane Produkcja rzemieślnicza i naprawy
Książka przeznaczona dla uczniów szkoły zasadniczej, zawód: tapicer. Polecamy ją również wszystkim podjąć działalność gospodarczą w branży tapicerskiej. Autor prezentuje w niej wyposażenie tapicerskiego warsztatu usługowego, omawiaręczne wykonywanie operacji technologicznych, wykonywanie luźnych...PodręcznikOprawa:miękka -
Kompetencje personalne i społeczne. Podręcznik
W podręczniku w przystępny sposób wyjaśnione są zagadnienia dotyczące osobowości, rozumienia, odczuwania i motywacji (kompetencje personalne) oraz funkcjonowania człowieka w różnych sytuacjach w społeczeństwie (kompetencje społeczne). Omówione w nim treści kształtują życiową zaradność ludzi,...PodręcznikMEN:51/2015 -
Silniki pojazdów samochodowych. Budowa, obsługa, diagnostyka i naprawa. Podstawa programowa 2017
Bogato ilustrowany podręcznik poświęcony podstawom budowy, głównym zespołom mechanicznym silników spalinowych pojazdów samochodowych oraz ich diagnozowaniu i naprawie. Opisano zagadnienia teoretyczne, dotyczące pracy silnika oraz jego podstawowe parametry konstrukcyjne i eksploatacyjne....PodręcznikMEN:1.41.28/2018 -
Podstawy elektrotechniki i elektroniki
Bogato ilustrowany podręcznik poświęcony podstawom elektrotechniki i elektroniki, których znajomość jest niezbędna do dalszego kształcenia w zawodzie. Przedstawiono w nim zagadnienia dotyczące: istoty prądu elektrycznego, prądu stałego, prądu przemiennego jednofazowego i trójfazowego, teorii...PodręcznikMEN:24/2016 -
Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja HGT.02 / TG.07. Część 2. Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych
W podręczniku omówiono zagadnienia zawarte w opisie kwalifikacji TG.07. Skoncentrowano się na przedstawieniu grup surowców i sposobów ich przetwarzania w trakcie przygotowywania produktów i półproduktów gastronomicznych. Wybrana przez autorkę metoda przekazywania wiedzy umożliwia uczniowi zdobycie...PodręcznikMEN:1.16./2018 -
Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowej, tom II. Materiały edukacyjne do kwalifikacji AU.30 (A.27)
Tom II materiałów edukacyjnych do kwalifikacji AU.30 (A.27)*. Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowej dla technika organizacji reklamy omawia projektowanie reklamy wizualnej: zagadnienia związane z kompozycją obrazu, liternictwem, materiałami i technikami graficznymi i poligraficznymi,...PodręcznikOprawa:miękka -
Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych. Kwalifikacja BUD.11 / BD.04. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu technik robót wykończeniowych w budownictwie oraz monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie oraz technik robót wykończeniowych w budownictwie z zakresu kwalifikacji BD.04 (Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych).Autorzy wyczerpująco omówili rodzaje...PodręcznikMEN:1.20./2018 -
Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Kwalifikacja hgt. 03. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa część 1
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa z zakresu kwalifikacji HGT.03 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Autorzy zamieścili w podręczniku informacje dotyczące klasyfikacji obiektów i usług hotelarskich, systemów i sieci hotelarskich,...Oprawa:miękka -
Elektryczne i elektroniczne wyposażenie pojazdów samochodowych. Część 1. Wyposażenie elektryczne i elektromechaniczne. Podręcznik dla techników
Podręcznik Elektryczne i elektroniczne wyposażenie pojazdów samochodowych jest dopuszczony do użytku szkolnego na poziomie technikum, przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik pojazdów samochodowych. Podręcznik zawiera treści nauczania w zakresie części kwalifikacji M.12. Diagnozowanie oraz...PodręcznikMEN:34/2011 -
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 1 przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja hgt. 02
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie...Oprawa:miękka -
Repetytorium + testy. Egzamin zawodowy. Kwalifikacja AU.22. Magazynier-logistyk, technik logistyk
Publikacja opracowana zgodnie z podstawą programową dla zawodu technik logistyk do kształcenia w zakresie kwalifikacji AU.22 (Obsługa magazynów) stanowi materiał przygotowujący do egzaminu zawodowego z tej kwalifikacji. Jest to kompendium wiedzy na temat organizacji gospodarki zapasami. Zawiera...PodręcznikOprawa:miękka -
Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja HGT.02 / TG.07. Część 1. Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych
W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji TG07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia...PodręcznikMEN:1.14./2018 -
Bezpieczeństwo i higiena pracy
BHP to materiały edukacyjne zgodne z nową podstawą programową kształcenia w zawodach (efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów). Zgodnie z obowiązującymi przepisami (patrz też INFO DLA NAUCZYCIELI) materiały edukacyjne mogą być wykorzystywane w szkołach zamiast podręcznika lub jako jego...PodręcznikOprawa:miękka -
Obsługa podróżnych w portach i terminalach. Kwalifikacja AU.33. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu technik eksploatacji portów i terminali
Podręcznik do nauki zawodu technik eksploatacji portów i terminali zawiera treści z zakresu kwalifikacji AU.33 (Obsługa podróżnych w portach i terminalach). Prezentuje wiedzę na temat organizowania i wykonywania obsługi podróżnych w portach i terminalach. Przedstawia m.in. oczekiwania klientów,...PodręcznikMEN:1.25.12/2018 -
Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów. Kwalifikacja AU.31. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu technik spedytor
Podręcznik do nauki zawodu technik spedytor - zawiera treści z zakresu kwalifikacji AU.31 (Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów). W publikacji zaprezentowano wiedzę na temat planowania i organizowania procesów transportowych. Przedstawiono m.in. zadania transportowe, rodzaje...PodręcznikMEN:1.18./2018 -
Wykonywanie i kontrolowanie robót konstrukcyjno-budowlanych. Część 1. Kwalifikacja BD.29
W części 1 podręcznika do nauki zawodu technik budownictwa realizującego treści z zakresu kwalifikacji BD.29 (Wykonywanie i kontrolowanie robót konstrukcyjno-budowlanych), który został opracowany zgodnie z nową podstawą programową z 2017 r., zaprezentowano wiedzę z zakresu wykonywania murowanych...PodręcznikMEN:1.30.17/2018 -
Żywienie i usługi gastronomiczne. Część III
Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do nauczania zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów.Dopuszczony do użytku szkolnego.PodręcznikOprawa:miękka -
Eksploatacja i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych. Część 1. Kwalifikacja EE.21
Część 1 podręcznika do nauki zawodu technik mechatronik, realizującego treści z zakresu kwalifikacji EE.21 (Eksploatacja i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych), została opracowana zgodnie z nową podstawą programową z 2017 r. Prezentuje wiedzę oraz uczy umiejętności związanych z...PodręcznikMEN:1.32.19/2018 -
Ogrzewnictwo wentylacja klimatyzacja
W podręczniku podano teoretyczne podstawy spalania, zasady ruchu i wymiany ciepła, omówiono rodzaje i sposoby ogrzewania pomieszczeń oraz urządzenia do naturalnej i mechanicznej wymiany powietrza z uwzględnieniem klimatyzacji. Ponadto podano wiadomości dotyczące instalacji ciepłej wody użytkowej,...PodręcznikOprawa:miękka