Suplement diety w formie proszku zawierający wysokooczyszczone peptydy kolagenowe, otrzymywane z kolagenu typu I i III. Produkt zawiera wysokie stężenia glicyny, proliny i hydroksyproliny - głównych aminokwasów budulcowych kolagenu.
Chcesz zadbać o wytrzymałość tkanek budujących Twój organizm?
Zwróć uwagę na dietę sprzyjającą tworzeniu i odbudowie kolagenu, który jest najważniejszym białkiem tworzącym tkanki, a także na czynniki pogarszające jego syntezę. Kolagen zapewnia wytrzymałość mechaniczną tkanek i jego odpowiednia produkcja jest ważna, aby zachować zdrowie i uniknąć oznak przedwczesnego starzenia się organizmu.
Kolagen stanowi ok. 30% wszystkich białek występujących w organizmie człowieka. W zależności od typu kolagenu pełni on różne funkcje, odznacza się inną budową oraz miejscem występowania. Najbardziej rozpowszechniony to kolagen typu I (obecny w ścięgnach, kościach, skórze i tkance podskórnej) oraz kolagen typu III (obecny w skórze, mięśniach i naczyniach). Głównym zadaniem kolagenu jest zapewnienie wytrzymałości mechanicznej tkankom, w których się znajduje. Odpowiada on m. in. za odpowiednią elastyczność, napięcie i gładkość skóry. Wszystko to dzięki budowie cząsteczek kolagenu, które odznaczają się dużą wytrzymałością na rozciąganie i odpornością mechaniczną. Słusznie jest więc on kojarzony z utrzymaniem młodego wyglądu. Zdrowy, młody organizm posiada zdolność do odtwarzania kolagenu, który jest systematycznie odbudowywany i utrzymuje organizm w najwyższej formie. Z wiekiem jednak stopniowo zanika zdolność odtwarzania włókien kolagenowych. Taki spadek pojawia się już po 25 roku życia a umiejętność ta gwałtownie spada po 50 r.ż.. Do czynników zaburzających syntezę kolagenu w organizmie należy: menopauza, dieta uboga w białko, niedobór witaminy C, nadmierna ekspozycja na słońce, stres, mała ilość snu, palenie papierosów, intensywne ćwiczenia i uprawianie sportów ekstremalnych, a także podwyższony poziom glukozy we krwi.
Osavi Kolagen w formie proszku to łatwo przyswajalne, wysokooczyszczone wołowe peptydy kolagenowe o neutralnym smaku i zapachu. Otrzymywane są z kolagenu typu I i III, dzięki czemu zawierają aż 18 aminokwasów, w tym wysokie stężenia podstawowych aminokwasów budulcowych kolagenu: glicyny, proliny i hydroksyproliny. Dzienna porcja dostarcza 20 g peptydów kolagenowych, którą w prosty sposób odmierzysz za pomocą dołączonej miarki. Kolagen można rozpuścić w wodzie, sokach, koktajlach czy dodawać do posiłków. To łatwy i przyjemny sposób na uzupełnienie diety w niezbędne aminokwasy stanowiące materiał budulcowy białek kolagenowych. Zadbaj o zdrowe ścięgna, kości, mięśni, skóry, naczynia i tkanki z naszym kolagenem OSAVI.
Co wyróżnia Hydrolizowany kolagen typu I & III?
- Czysta etykieta (eng. clean label) - produkt nie zawiera żadnych dodatków.
- Miarka w środku.
- Doskonała rozpuszczalność.
- Neutralny smak i zapach (bez smaku i zapachu).
- Wysoka zawartość białka.
- Zawiera 18 aminokwasów, w tym wysoką zawartość glicyny, proliny i hydroksyproliny - podstawowych białek budulcowych kolagenu.
Hydrolizowane peptydy kolagenowe otrzymywane z kolagenu typu I i III, Białko, Pozostałe aminokwasy, Glicyna, Prolina, Hydroksyprolina, Sól.
- Wartość energetyczna 1,530 kJ/360 kcal
- Tłuszcz 0.0 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.0 g
- Węglowodany 0.0 g
- W tym cukry 0.0 g
- Białko 90 g
- Sól 0.50 g
- Hydrolizowane peptydy kolagenowe otrzymywane z kolagenu typu I i III 100 g
- W tym:
- Glicyna 19.90 g
- Prolina 11.35 g
- Hydroksyprolina 10.70 g
- Pozostałe aminokwasy 48.05 g
Zalecana dzienna porcja: 1 miarka (20 g) dziennie. Rozpuść 1 miarkę (20 g) proszku w 200 ml wody, napoju lub dodaj bezpośrednio do jedzenia. Dodaj produkt do przystawki, sałatki, śniadania, koktajlu lub deseru. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.