Drożdże instant w proszku to produkt, który umożliwia wyrastanie i spulchnianie wypieków, więc doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Dzięki różnorodnym możliwościom jego zastosowania ciasta drożdżowe, aromatyczne chleby i chlebki, bułki, ciasta ciężkie i wiele innych wypieków od wielu lat goszczą na naszych stołach. Historia stosowania produktu w celach spożywczych sięga starożytności, kiedy to efekt fermentacji uzyskiwano za pomocą drożdży zawartych w skórkach winogron. Stąd też początkowo ich głównym przeznaczeniem była produkcja alkoholi. Dopiero z czasem znalazły zastosowanie w piekarnictwie, gdzie produkt jest obecny do dnia dzisiejszego w zmienionej formie.
Drożdże piekarskie suche – właściwości
Drożdże instant są znacznie mocniejsze niż drożdże świeże, gdyż już niewielka ilość wystarczy, aby spulchnić ciasto. 7-9 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżych, to porcja na 1 kg mąki. To oznacza, że nawet małe opakowanie 100 g drożdży wystarczy na wypiek około 25 bochenków z naszych mieszanek chlebowych. Dodatkowo stabilność i moc drożdży suszonych instant pozwala przyspieszyć proces fermentacji, dzięki czemu do momentu wyrośnięcia ciasta nie minie dużo czasu.
Warto w szczególności podkreślić, że drożdże instant nie różnią się w działaniu od świeżych drożdży. Oba produkty dadzą finalnie podobny efekt, ale termin zdatności drożdży świeżych jest zdecydowanie krótszy niż suchych drożdży.
Domowy chleb
Drożdże suszone instant w naszym sklepie to produkt, który może stanowić składową wypieku domowego chleba, a w oferowanych wielkościach stanowią także ekonomiczne rozwiązanie dla branży spożywczej i wytwórców pieczywa.
Drożdże suche, E491.
Suszone drożdże piekarskie to produkt, który idealnie sprawdzi się do wypieku chleba, bułek, pizzy i wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. W przeciwieństwie do świeżych drożdży tradycyjnych nie wymagaja sporządzenia rozczynu z dodatkiem ciepłej wody lub mleka. Są więc szczególnie polecane przy:
- wypieku domowego pieczywa (chleba, bułek, chałek)
- pieczenia ciast
- pieczenia pizzy
Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii suszenia, drożdże zachowują pełne właściwości spulchniające nawet przy dłuższym przechowywaniu. Dzięki temu nie trzeba mieć zapasu drożdzy w lodówce. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu drożdże suszone instant wymagają przechowywania w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie traciły swoich właściwości. Polecamy zapakowanie produktu w worek strunowy lub folię spożywczą, które ułatwią utrzymanie odpowiednich warunków jego przechowywania.
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów, Polska