Coraz częściej i odważniej decydujemy się na kulinarne eksperymenty. Dodatkową inspiracją do nich może stać się książka pod tytułem "Mój świat na talerzu" autorstwa Hanny Lis.
Jedzenie już dawno przestało być zwyczajnym zaspokajaniem podstawowej biologicznej potrzeby, a urosło do rangi wieloetapowego rytuału - począwszy od gotowania, które samo w sobie na wiele osób działa relaksująco i pozwala na odrobinę kreatywnego szaleństwa, przez okazywanie czułości tym, dla których przygotowujemy dania, aż po wspólny czas z bliskimi spędzony na rozmowach i celebrowaniu posiłków.
Książka stanowi przekrój rozmaitych przepisów, które autorka zebrała podczas swoich licznych podróży po świecie. Z chęcią skorzystają z nich więc zwolennicy odkrywania nowych smaków, charakterystycznych dla kuchni innych krajów, nawet tych bardzo odległych i odmiennych od tradycyjnej kuchni polskiej. Czytelnicy na kartach publikacji znajdą przepisy na: śniadania bazujące na rybach, jajkach, serach i owocach, zupy o egzotycznie brzmiących nazwach, takich jak ajo blanco czy shiitake ramen, dania z makaronu oraz obiady, których podstawą jest mięso bądź owoce morza. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie w obszernym rozdziale poświęconym wyłącznie potrawom jarskim. Ponadto nie zapomniano o przekąskach i dodatkach do posiłków, na przykład frytkach z batatów. Różnorodność prezentowanych przepisów sprawi, że każdy, nawet najbardziej wybredny czytelnik znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Hanna Lis to popularna dziennikarka, która zasłynęła prowadzeniem serwisów informacyjnych takich jak "Teleexpress" czy "Wiadomości". Realizowała również program "Bez planu", w którym zwiedzała świat, poszukując kuchennych inspiracji w najprawdziwszych lokalnych restauracjach i tawernach. Sekrety, które poznała dzięki kucharzom z całej Europy, przeniosła do własnej kuchni i swojej książki. "Mój świat na talerzu" to kolejna wydana przez nią pozycja o tematyce kulinarnej. Wcześniej opublikowała już książkę pod tytułem "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków".
- Autor: Hanna Lis
- Wydawnictwo Edipresse Polska
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2019
- Ilość stron: 280
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788381640176
- Język: polski
- Podtytuł: 80 autorskich przepisów i zdjęć
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788381640176
- EAN: 9788381640176
- Wymiary: 19x25 cm
Recenzje książki Mój świat na talerzu (1)
-
Super RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Piotr Z. w dniu 2019-06-27Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
4 z 5 osób uznało recenzję za przydatnąHanna Lis należy do tych kobiet, dla których słowa "nadwaga" oraz "starzenie się" wydają się nie istnieć. Zawsze perfekcyjna, zadbana, z pewnością siebie dawała się przekazywać informacje z kraju i ze świata. Od pewnego czasu telewizji nie oglądam, ale wspomnienia pozostały, a kiedy zobaczyłem zapowiedź tej książki, wiedziałem, że muszę ją przeczytać. Powód jest prosty. Ogarnęła mnie wielka ciekawość, czym żywi się prezenterka, której znakiem rozpoznawczym jest zdrowa skóra i idealna figura. Od razu napiszę, że gotowanie nie jest moim ulubionym zajęciem, ale co nieco potrafię przygotować, jednak wyszukane przepisy w książce Hanny Lis powaliły mnie i sprawiły, że nabrałem ochoty na nowe podróże kulinarne.
Książka zawiera osiemdziesiąt przepisów, podzielonych na śniadania, przekąski, zupy, makarony,mięso i drób, owoce morza, dania wegetariańskie oraz dodatki. Autorka książki zadbała o profesjonalne zdjęcia każdej potrawy, ale oprócz nich mamy tutaj szczegółowy przepis przygotowania a także po każdym z nich dzieli się swoimi wspomnieniami. Każda potrawa jest przygotowana dla czterech osób. Sam postanowiłem, ze niektóre potrawy wypróbuję w czasie urlopu. Nie wydają się być skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że nawet taki antytalent kulinarny jak ja, poradzi sobie i odniosę sukces na niwie kulinarnej.
Książka jest doskonale wydana. Mamy twardą okładkę , a papier jest wysokiej jakości. Do tego fotografie, które zaostrzają apetyt. " Mój świat na talerzu" należy do tych książek kulinarnych, które powinny zagościć na stałe u fanów dobrego jedzenia i smakoszy. Serdecznie polecam.