Yerba Mate Green Despalada jest wyjątkowym produktem, bo składa się w stu procentach z liści i serc liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba Mate Green jest uznawana przez znawców za najszlachetniejszą odmianę yerba mate, ze względu na to, że około 60% tej yerba mate pochodzi z naturalnych zasobów, a pozostałe 40% jest zbierane na stokach powyżej 800 m nad poziomem morza. Ta brazylijska zielona mate jest delikatniejsza w smaku od suszu z Paragwaju czy Argentyny, ma słabo wyczuwalną goryczkę. Jest zbierana rano i suszona tego samego dnia wieczorem, by liście nie fermentowały.
Mate despalada są suszone gorącym powietrzem. Użycie specjalnych suszarni bez dymu pozwala zapobiec utracie wartości smakowych liści, które są później cięte i pakowane, a następnie wysyłane w postaci mieszanek smakowych lub jako czysta Yerba Mate Green Despalada.
Smak określa się jako subtelny i delikatny, ale jednocześnie jest to prawdziwy smak yerba mate. Dlatego właśnie ten rodzaj yerba mate poleca się początkującym, którzy mogą dzięki temu poczuć prawdziwy smak tego znanego południowoamerykańskiego napoju – bez dodatków smakowych, jednocześnie nie rozpoczynając przygody z nim od odmian mocnych czy gorzkich, przeznaczonych dla smakoszy.
Herbata yerba mate (Ilex paraguariensis) 100%.
Do naczynia z bombillą (rurką zakończoną sitkiem) nasypać susz, uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności, następnie powoli zalać wodą o temp. 75-85°C. Nie należy mieszać bombillą, raz zaparzony susz można zalewać do 7 razy.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
"Oranżada" Robert Derlatka, ul. Batorego 42/24, 05-400 Otwock