-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 4/5Dodana przez Mama D. w dniu 2018-02-21Recenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 3 osób uznało recenzję za przydatnąKsiążka jest efektem trzyletniej edukacji autora pod okiem utalentowanych mistrzów gotowania. Została podzielona na cztery części, z których każda dotyczy jednego z czterech klasycznych żywiołów: ognia, wody, powietrza i ziemi. Pierwszym żywiołem warunkującym gotowanie jest ogień, w związku z czym autor zabiera nas w smakowitą podróż od jedynej ocalałej restauracji serwującej potrawy z grilla w Ayden, poprzez rozważania Freuda, Biblię, miologię, kończąc w malutkim miasteczku w hiszpańskim Kraju Basków. Przeciwieństwem pieczenia nad ogniem jest gotowanie z użyciem wody, co jest tematem drugiej części. Opisane zostały tu techniki, wady i zalety przygotowywania posiłków w ten właśnie sposób oraz rodzinna atmosfera wspólnego gotowania. W trzeciej części poznajemy żywioł powietrza i proces wypieku pięknie wyrośniętych bochenków chleba na zakwasie. Ta część książki powstała na podstawie doświadczeń zdobytych przez autora w kilku różnych piekarniach. Ostatnia część w trzech odrębnych rozdziałach omawia różne rodzaje fermentacji polegające na działaniu procesów biologicznych. Poznamy procesy prowadzące do powstania m.in kiszonej kapusty, serów, czy miodu pitnego. W załączniku znajdziemy również cztery podstawowe przepisy odpowiadające czterem żywiołom. Przepisy są bardzo szczegółowe i z pewnością nie zaliczyłabym ich do najprostszych. W drugim załączniku znajdziemy bogaty zbiór książka kucharskich polecanych przez autora każdemu miłośnikowi gotowania.
To bardzo obszerna rozprawa nad cywilizacją gotowania, ewolucją człowieka i jego kuchni. Książka zawiera mnóstwo ciekawostek na temat tradycji, metod oraz tajników przyrządzania potraw ukazanych w wielu aspektach - filozoficznych, biologicznych, socjologicznych, historycznych, a kończąc na kulinarnych. Niewątpliwie bardzo interesujący jest podział książki na cztery części odpowiadające czterem żywiołom, spora dawka informacji z różnych dziedzin życia i odzwierciedlenie ich związku z tak podstawową dla człowieka potrzeba odżywiania się. Jednak natłok informacji może przytłoczyć przeciętnego czytelnika, a przynajmniej tak było momentami w moim przypadku. Chwilami czytałam zapartym tchem, momentami musiałam odpocząć. Moim zdaniem to książka, do której warto wracać i raz po raz pozwalając sobie na krótką podróż kulinarną oparta na przemyśleniach i poszukiwaniach autora.
Bestsellerowa publikacja słynnego aktywisty, Michaela Pollana
Książka, która zainspirowała Netflix do stworzenia serialu „W kuchni”
W dzisiejszym świecie coraz mniej ludzi poświęca czas na przygotowywanie posiłków. Mimo tego liczne programy kulinarne cieszą się ogromną popularnością, a zawodowi kucharze stają się celebrytami na miarę słynnych sportowców czy aktorów. Na czym polega magia gotowania, która nas przyciąga? Odpowiedź znajdziesz w Magii gotowania.
Słynny aktywista i dziennikarz, Michael Pollan, zabiera cię w inspirującą podróż przez lata, kontynenty i żywioły, aby udowodnić ci, że gotowanie jest jedną z najciekawszych i najwartościowszych czynności, jaką możesz wykonywać.
Książka dzieli się na cztery części, z których każda dotyczy jednej z wielkich transformacji, które nazywamy gotowaniem. Odpowiadają one czterem żywiołom: ogniowi, wodzie, powietrzu i ziemi. To doskonała opowieść na temat natury pracy, tradycji i rytuałów rytmu codziennego życia, dzieleniu się i dawaniu najbliższym tego, co najważniejsze.
__
Kopalnia kulinarnych ciekawostek – od grillowania, które Pollan łączy z rytuałem ofiar zwierzęcych, po magiczne działanie drożdży. To prawdziwa uczta dla intelektualnych wszystkożerców.
– „Entertainment Weekly”
W książce Pollana dostajemy wszystko: naukę, historię, inspirację i przepisy, a wszystko to doprawione subtelnym humorem.
– „Boston Globe”
O autorze
Michael Pollan – aktywista, dziennikarz specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Autor siedmiu bestsellerów „The New York Times”., m.in. Jak jeść. Przewodnik konsumenta oraz W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców. W 2010 magazyn „TIME” umieścił go na liście stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie. W 2016 roku platforma Netflix opublikowała cztery odcinki programu dokumentalnego na podstawie książki Magia gotowania. Naturalna historia transformacji.