Owoce śliwki (Prunus domestica L.) mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Regulują pracę układu pokarmowego, przynoszą skuteczną pomoc w przypadku zaparć. Dzięki dużej zawartości błonnika, poprawiają trawienie, przyśpieszają perystaltykę jelit. Zawarte w śliwkach polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy, oraz witaminy A i E sprawiają, że śliwki należą do cennych przeciwutleniaczy. Z kolei witaminy z grupy B, których w śliwkach jest sporo, powodują, że mówi się o kojącym wpływie tych owoców na układ nerwowy i poprawę nastroju.
Owoce śliwki węgierki BIO (Prunus domestica L.) 100%, poddane procesowi liofilizacji premium Lioforte, bez użycia mikrofal
W 100 g:
- wartość energetyczna - 354 kcal
- białko - 5,0 g
- tłuszcze - 2,2 g, w tym
- kwasy tłuszczowe - < 0,1 g
- węglowodany - 73,0 g, w tym
- cukry proste - 73,0 g
- błonnik - 14,0 g
- sól - < 0,01 g
Zastosowanie kulinarne - Liofilizowane owoce śliwki węgierki Lioforte stanowią doskonały składnik dań i wyrobów takich, jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle i smoothie owocowe, musli, wyroby czekoladowe, ciasta, inne owocowe desery i przetwory, nalewki.
Zastosowanie kosmetyczne - Liofilizowane owoce śliwki węgierki Lioforte mogą być stosowane jako składnik naturalnych maseczek oczyszczających, wygładzających i ujędrniających, a także wzmacniających naczynka krwionośne.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wygodne opakowanie z systemem wielokrotnego zamykania chroni owoce przed wilgocią i zapewnia łatwość użycia w każdych warunkach.
25g liofilizowanych owoców śliwki węgierki to ok. 180g świeżych śliwek. Codzienne spożywanie liofilizowanych owoców śliwki węgierki (w ilości filiżanka dziennie) to prozdrowotny nawyk, który pozwala uzupełniać cenne witaminy, minerały i substancje biologicznie czynne.
Lioforte Spółka z o.o. Wirkowice Pierwsze 1A, 22-375 Izbica