Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni. Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia. Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników. Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni. Anna Czelej od ponad 20 lat gotuje według Pięciu Przemian - wciąż tworząc nowe przepisy i fotografując przygotowane dania. Jest autorką świetnie przyjętych książek o gotowaniu według Pięciu Przemian, w tym bestsellerowej "Wiosny w kuchni Pięciu Przemian"
- Autor: Anna Czelej
- Wydawnictwo Samsara
- Seria W kuchni Pięciu Przemian
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2013
- Ilość stron: 220
- Format: 14x20,5 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788363965051
- Język: polski
- Podtytuł: Przepisy wegetariańskie
- Nr wydania: 2
- ISBN: 9788363965051
- EAN: 9788363965051
- Wymiary: 140X205
Recenzje książki W kuchni pięciu przemian. Lato (10)
-
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Zofis K. w dniu 2016-12-09Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
2 z 4 osób uznało recenzję za przydatnąKsiązki właściwie nie powinno się rekomendować, bo kazdy z nas musi wiedzieć czy chce być zdrowy, czy nie! Weż swoje zdrowie w swoje ręce ...i wlaśnie ta książka Ci w tym pomoże. Dowiesz się jak komponować posiłki zeby być zdrowym, jak gotować w/g kuchni 5 przemian. Prosto, smacznie i ładnie. Chińczycy nie piją soków, nie jedzą surówek , każdy posiłek spożywają ciepły. My możemy tak samo.. Jakież było moje zdziwienie gdy podczas pobytu w Chinach zamówiłam w restauracji do obiadu zieloną sałatę i otrzymałam na talerzu główkę zielonej sałaty na gorąco w sosie sojowym. Była przepyszna, ale moje zdziwienie nie miało granic, sałata zielona na gorąco!!! Książka ta pomoże nam też w komponowaniu zdrowych posiłków wegetariańskich.
Gorąco polecam -
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Katarzyna T. w dniu 2016-09-10Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
3 z 6 osób uznało recenzję za przydatnąJestem nowicjuszką w tej dziedzinie odżywiania i myślałam że kuchnia 5p jest skomplikowana. jakże się pomyliłam. Przepisy tak proste że aż chce się gotować. Polecam.
-
Recenzentus NotPospolitusOcena: 5/5Dodana przez Krystyna W. w dniu 2013-07-03Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
23 z 46 osób uznało recenzję za przydatnąTo moja kolejna książka z kuchni pięciu przemian; kupiłam ją bo to następna pora roku.Fajnie jest nie zastanawiać się jaki produkt wybrać, a bardziej co jest w danej porze dostępne na polskim rynku.Uwielbiam kuchnię 5 przemian, niesamowite są jej smaki.
-
Super RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Elżbieta J. w dniu 2013-07-30Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
30 z 50 osób uznało recenzję za przydatnąKsiążki Anny Czelaj kolekcjonuję, jestem fanem czytania wszelkich książek kucharskich , dlatego tej pozycji nie może zabraknąć w bibliteczce domowej.
-
Recenzentus NotPospolitusOcena: 5/5Dodana przez Magdalena B. w dniu 2013-07-17Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
25 z 40 osób uznało recenzję za przydatnąTo moja druga książka pani Anny Czelej, i tak samo jak poprzednia, zawiera mnóstwo nieskomplikowanych, zróżnicowanych przepisów na wegetariańskie posiłki. Autorka przystępnie opisuje filozofię pięciu przemian związaną z najcieplejszą porą roku (no, może nie w naszym klimacie ;)) i podpowiada, na co zwrócić uwagę i co wyregulować w naszym ciele, by funkcjonowało jak najlepiej. Podsuwa też całe bogactwo pomysłów na letnie dania. Jedyne, co powstrzymuje mnie przed codziennym gotowaniem wg tej książki, to obecne w prawie każdym przepisie tamari, którego nie jestem szczególną fanką - a autorka nie podaje dla niego żadnej alternatywy (pominąć? posolić? użyć sosu sojowego?). Mimo tego pozycja obowiązkowa w każdej zdrowej kuchni :)