Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata. Wynika to bezpośrednio z historii naszego kraju. Wielkie obszary niegdysiejszej Rzeczypospolitej i krajów od niej zależnych, mnogość ludów zamieszkujących i przemierzających te obszary oraz fakt, iż dla wielu Polska była azylem, miejscem ucieczki przed prześladowaniami - to tylko niektóre czynniki, które miały wpływ na rozwój naszej kultury.
Rzecz jasna przejawia się to również w tradycji kulinarnej. Każdy właściwie zakątek naszego kraju poszczycić się może gamą specyficznych dla siebie potraw. Tradycje te, w ostatnim czasie odżywają, i bardzo dobrze, ponieważ są olbrzymią kopalnią niezapomnianych, kulinarnych wrażeń.
Doskonale zdaje sobie z tego sprawę siostra Anastazja - słynna gospodyni krakowskich Jezuitów. Jej książki kulinarne od lat są prawdziwymi bestsellerami w swej kategorii, o jej talencie mówi się dużo i głośno. Siostra Anastazja potrafi przecież wyczarować w kuchni prawdziwe dzieła sztuki, a podstawą jej kulinarnego kunsztu są naturalne, pochodzące z najlepszych źródeł produkty oraz czerpanie z polskiej tradycji kulinarnej.
I właśnie tradycyjnej, regionalnej kuchni poświęciła siostra Anastazja tę właśnie książkę. Odświeża w niej potrawy z dawnych lat oraz te, które tajemniczym sposobem zniknęły z naszych stołów lub pojawiają się na nich niezwykle rzadko. A przecież warto o nich pamiętać.
Przepisy zawarte w niej niejednemu przypomną smaki dzieciństwa, dawno minione wakacje u rodziny na wsi, wyprawy w najdalsze zakątki Polski. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to jedynie skromny wycinek tego, co znajduje się w tej książce. A jest w niej wiele znakomitych przepisów na wyśmienite, tradycyjne potrawy. Ich podstawę stanowią tym razem typowe dla naszego kraju produkty takie, jak: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób czy ryby.
Wielbiciele domowych wypieków znajdą tu także coś dla siebie; choćby prawdziwy, własnoręcznie przygotowywany chleb! To i wiele, wiele więcej czeka na Czytelników "Kuchni tradycyjnej siostry Anastazji".