Książki kulinarne - Potrawy regionalne

Każdy kraj lub region ma swoją unikalną tradycję i kulturę. Kuchnia jest bez wątpienia ważną częścią tej kultury. I chociaż różnice w tradycjach zacierają się powoli, mieszają się i splatają, to jednak nadal bez problemu rozróżniamy kuchnię włoską od np. francuskiej.

Kuchnia regionalna jest też niezwykle istotnym elementem turystyki. Wyjazd nad morze w równym stopniu kojarzy nam się z plażowaniem, co z potrawami ze świeżo złowionych ryb. Natomiast wyprawa w góry – z owczymi serami czy kwaśnicą. Mało kto będąc na Śląsku nie myśli o roladach. I więcej nawet. Kuchnia regionalna w naszym kraju przeżywa obecnie swoisty renesans. Nie jest już jedynie charakterystyczna dla obiadów serwowanych w domu. Coraz więcej napotykamy restauracji oferujących dania typowo polskie lub też typowo kaszubskie, podhalańskie czy poznańskie.

Również kuchnie innych krajów nie były dotąd u nas tak szeroko dostępne. Niczym zaskakującym nie jest obecnie wypad do tajskiej czy chińskiej restauracji, a nawet własnoręczne składanie sushi, Turystyczne wypady na wczasy także wiążą się z chęcią posmakowania potraw charakterystycznych dla danego kraju czy regionu. Kuchnia prowansalska, śródziemnomorskie dania z Włoch i greckich wysepek, aromatyczne przysmaki z Bliskiego Wschodu, hiszpańskie tapas będące świetnymi dodatkami do wina… Egzotyczne podróże mają przecież swoje jedyne w swoim rodzaju, kulinarne oblicze.

Kuchnię regionalną warto poznawać. Być może po powrocie z wakacji zatęsknimy za jakimś daniem i zapragniemy przyrządzić je w domu. Z pewnością własnoręcznie zrobiony humus lub enchilada smakować będą o niebo lepiej niż te kupione w sklepie. Można przy tej okazji skorzystać z profesjonalnych porad i przepisów zamieszczonych w poniższych poradnikach. To nowoczesne, pięknie wydane książki kucharskie. Opatrzone barwnymi ilustracjami, napisane jasno i przejrzyście, będą nieodzowną pomocą w mierzeniu się z najrozmaitszymi potrawami. Mogą też być ciekawą i inspirującą lekturą same w sobie, a ich albumowy charakter sprawi, że staną się prawdziwą ozdobą kuchni.
  • Korean Cookbook A twist on the traditional

    In Korean Cookbook: A twist on the traditional, Chung Jae shares his best-loved and most popular Korean recipes, introducing the home cook to Korean food with his own flair and inspirations. With simple steps and easy-to-find ingredients, learn how to cook some of Korea`s specialities including...
    Ocena: 0/5
    Cena: Nasza cena: 74,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -23%
    Regionalna kuchnia polska

    Regionalna kuchnia polska

    Wracamy do korzeni i odkrywamy na nowo zapomniane przepisy. Dzięki modzie na eko coraz częściej przekonujemy się o wartości tradycyjnych smaków. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych składnikach, dostępnych na miejscu, u lokalnych dostawców. Jest to kuchnia zgodna z rytmem pór roku, w pełni...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 30,79 zł 39,99 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Ottolenghi: The Cookbook

    'Ottolenghi changed the way we cook in this country just as surely and enduringly as Elizabeth David`s A Book of Mediterranean Food had in 1950. It brought into our kitchens bold flavours, a vivid simplicity, a spirited but never tricksy inventiveness and, above all, light.` Nigella Lawson Inspired...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 96,60 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • -10%
    Wild Honey and Rye

    Wild Honey and Rye

    In this refreshing approach to Polish cuisine, food writer and blogger Ren Behan takes us on a journey to discover the new tastes of her beloved culinary heritage. The food of eastern Europe, long misunderstood in the West, is changing - the focus is swinging away from heavy dumplings and stews...
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 73,71 zł 81,90 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Outlet
    -50%
    Kuchnie Świata

    Kuchnie Świata Outlet

    Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.
    Ocena: 0/5
    Książka, op. twarda
    Oprawa:twarda
    Cena: Nasza cena: 50,00 zł 100,00 zł
    wysyłka do 72 godzin

Bestsellery

więcej

Nowości

więcej

Zapowiedzi

więcej