Przepisy, sposoby przyrządzania - książki kucharskie

  • Domowe przetwory

    Któż z nas z nutką rozrzewnienia nie wspomina koloru wspaniałych babcinych konfitur z wiśni czy zapachu jej soku z malin? Niby nic, a pamięta się o nich przez całe życie. Nie ulega wątpliwości, że domowe produkty są bez porówniania smaczniejsze i bardziej aromatyczne od tych wytwarzanych metodą...
    Książka, op. miękka
    41,53 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Konfitury. Sekrety tradycja i smak Outlet

    Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy...
    Książka, op. miękka
    17,50 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Wielkie grillowanie. Pyszne jedzenie na świeżym powietrzu

    Książka jest adresowana do amatorów grillowania, którzy uwielbiają potrawy z rusztu w wersji zarówno klasycznej, jak i nowoczesnej. Znajdziecie tu ciekawe pomysły na dania z mięs, ryb i owoców morza. Proponowane przepisy zainspirują również zwolenników warzyw i owoców. Dzięki przejrzystym opisom...
    Książka, op. miękka
    11,19 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Nowy wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sporządzania najsmaczniejszych potraw z kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb

    Kartofle są jedną z najużyteczniejszych i najbardziej upowszechnionych roślin tak w ogólności w Europie, jako też i w naszym kraju w szczególności. Nieodrzeczy więc będzie przysłużyć się naszemu krajowi książką, nie wielką co do objętości, ale zalecającą się tem, że wszelkiego stanu i majątku...
    Książka, op. twarda
    36,03 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata

    Przygotowanie posiłków w domu ma same zalety: je się smaczniej, zdrowiej i taniej. Ser nie jest tu wyjątkiem i możecie nauczyć się go przygotowywać w domu małym kosztem, dobrze się przy tym bawiąc. W przeciwieństwie do tego, co można by myśleć, zrobienie sera w domu wcale nie jest trudne i również...
    Książka, op. miękka
    38,07 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Zdrowy grill. Jak grillować, żeby nie żałować!

    Uwielbiasz spotkania przy grillu ze znajomymi lub rodziną? Udowadniamy, że możesz się nimi cieszyć bez obaw o swoją sylwetkę i zdrowie. Co więcej, możesz przełamać nudę w menu potraw z grilla i zaskoczyć swoich gości zdrowiem i smakiem!Pięć znanych instagramerekpodzieliło się swoimi sprawdzonymi...
    Książka, op. miękka
    7,88 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Grilluję, bo lubię Outlet

    Seria pomysłowych książek kulinarnych: Gotuję, bo lubię; Piekę, bo lubię oraz Grilluję, bo lubię to prawdziwa gratka dla miłośników dobrej kuchni! Tym, co wyróżnia książki z tej serii, jest wyjątkowa szata graficzna. Każdy przepis zajmuje dwie strony - na jednej znajdują się zdjęcia starannie...
    Książka, op. twarda
    15,00 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Proste przepisy

    Maksymalnie 6 składnikówInspirujące zdjęcia potrawProsto, smacznie i na każdą okazjęGotowanie jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! Proste przepisy to publikacja dla tych, którzy szukają łatwego do zrealizowania pomysłu na szybką przekąskę, obiad czy deser. Nie więcej niż 6 składników pokazanych na...
    Książka, op. miękka
    16,16 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Grill. Przyrządzanie posiłków na ruszcie, w kociołku, w wędzarni Outlet

    Mają Państwo przed sobą unikalną na polskim rynku publikację ? kompendium wiedzy o tym, jak ujarzmić ogień i dym, by z ich pomocą przyrządzić wyjątkowe potrawy z mięsa, ryb i warzyw. Ta książka podpowie ci: - jak wybierać ruszty i inne urządzenia przedstawiając wszystkie zalety i wady każdego z...
    Książka, op. twarda
    24,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Potrawy z grilla Outlet

    Książka przeznaczona dla wszystkich amatorów aromatycznych dań z grilla o niezapomnianym smaku. Wśród przepisów opatrzonych znakomitymi fotografiami znaleźć można odpowiednie receptury na każdą porę roku. Tam gdzie jest grill, może się bowiem zdarzyć wszytko: szybkie potrawy na co dzień, wyszukane...
    Książka, op. twarda
    19,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Lato bez końca. Wyśmienite dania z grilla przez cały rok Outlet

    Ponad 100 sprawdzonych przepisów na dania z grilla, którymi można się delektować przez okrągły rok, ilekroć przyjdzie na to ochota. Jeśli świeci słońce, wystarczy rozpalić grill, a gdy pogoda płata figle, autorka wyjaśni, jak przygotować te same potrawy w domu. Dziesiątki gromadzonych latami...
    Książka, op. twarda
    25,95 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Pastelowe Smaki. Szaszłykowe kompozycje Outlet

    W każdej książce przepisy na 100 małych dań, które odwołują się do upodobań młodego pokolenia żyjącego„w biegu”, dbającego o linię, ceniącego oryginalną estetykę. Idealny pomysł na prezent dla najbliższych.
    Książka, op. twarda
    12,15 zł
    wysyłka do 72 godzin
  • Domowa spiżarnia. Sprawdzone przepisy i ważne rady

    Sprawdzone przepisy i liczne podpowiedzi pozwolą Ci przemienić dary ogrodu i dzikiej przyrody w kuchenne skarby. Dżemy i galaretki, pikantne czatneje, wyśmienite likiery i syropy, aromatyczne octy i oleje oraz ziołowe sosy i herbaty wypełnią spiżarnię pachnącym latem. Wiele z tych przysmaków...
    Książka, op. miękka
    17,47 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Domowa masarnia

    Ten doskonale zilustrowany poradnik prezentuje krok po kroku, czynność po czynności, jak fachowo, w warunkach domowych, dokonuje się uboju świń, bydła, owiec i kóz, a następnie rozbiera ich mięso Z książki dowiesz się co można przyrządzić z poszczególnych kawałków mięsa i w jaki sposób należy je...
    Książka, op. miękka
    15,83 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Dobra kuchnia. Marynaty i przetwory kwaszone

    Kuchnia staropolska nie mogła obejść się bez domowych przetworów z warzyw i owoców. Dziś - na fali powrotu do zdrowych nawyków żywieniowych chętnie sięgamy po te powszechnie stosowane przez nasze babcie sposoby, gdyż własnoręcznie przygotowane przetwory nie zawierają sztucznych dodatków. Do...
    Książka, op. miękka
    6,37 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Przetwory z owoców

    Chociaż dzisiaj nie ma potrzeby robienia zapasów, a sklepowe półki są pełne różnorodnych artykułów, to domowe przetwórstwo wraca do łask. Głównie dlatego, że własnoręcznie zrobione przetwory nie zawierają sztucznych dodatków, od których tak gorliwie uciekamy we współczesnym, skażonym chemią świecie.
    Książka, op. twarda
    20,79 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Domowe przetwory

    Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na...
    Książka, op. miękka
    11,24 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Domowy wyrób. Spiżarniane przetwory

    Przechowaj smaki lata w słoikach! Jeśli chcesz przygotować przetwory jeszcze bardziej pyszne niż dotychczas, poznaj tajniki przyprawiania dżemów, domowych konserw i marynat. Dzięki ziołom, koperkowi i pietruszce Twoje przysmaki zyskają zupełnie nowy aromat i smak. Jeśli jesteś zwolennikiem...
    Książka, op. twarda
    39,83 zł
    wysyłka w 48 godzin
  • Grill

    Grillowany kurczak z kaszmiru, indyk w pomarańczach i żurawinach, szaszłyki z wątróbek drobiowych, schab grillowany z ziołami, nerki cielęce w marynacie curry, jagnięcina po afgańsku - ponad siedemdziesiąt przepisów na wyborne dania z grilla.
    Pocket, op. miękka
    3,44 zł
    wysyłka w 24 godziny
  • Roślinny browar

    Jak zrobić miód pitny? Jak długo powinno fermentować wino? Czy w każdym fermentowanym napoju jest alkohol? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu. Nowy rozdział w fermentacji! Wyjątkowe napoje, pełne zdrowych bąbelków! Zaskocz swoich gości domowymi miodami pitnymi,...
    Książka, op. twarda
    39,56 zł
    produkt niedostępny

Bestsellery - Kuchnia i diety

Nowości - Kuchnia i diety

Grillowanie, wędzenie i fermentacja to chyba jedne z najstarszych technik przygotowywania potraw. Niegdyś był to sposób na zachowanie dłuższej świeżości pożywienia. Dziś, gdy dysponujemy lodówkami i bardziej zaawansowanymi technikami konserwacji żywności, doceniamy walory smakowe i odżywcze potraw sporządzanych według starych receptur. W odkrywaniu tego fascynującego, kulinarnego świata pomagają nam autorzy licznych poradników i książek kucharskich.


Sandor Ellix Katz, autor popularnej książki “Sztuka fermentacji” może stać się naszym przewodnikiem po bogactwie kiszonek, które dziś znów wracają do łask. Pan Katz w swojej publikacji przekonuje czytelnika, że ukisić można praktycznie każdy produkt spożywczy, który mamy pod ręką – warzywa, owoce, strączki a nawet… herbatę i mięso! Autor wskazuje na potrzebę obecności fermentowanych pokarmów w diecie współczesnego człowieka, gdyż mają bardzo korzystny wpływ na jego mikrobiom – w szczególności na florę jelitową. Jego dzieło nie jest jednak klasyczną książką kucharską. To zbiór wskazówek i przegląd technik fermentacji. Nasi odlegli przodkowie doceniali również niepowtarzalny smak potraw z rusztu. Grillowanie, podobnie jak kiszenie, nie jest chwilową modą dzisiejszych czasów. Książka kucharska Jacka Kempy i Krzysztofa Szulborskiego pod tytułem “Grilluj z mistrzami świata” rzuca zupełnie nowe światło na sztukę grillowania tak bardzo dziś kojarzoną z tłustymi, niezdrowymi, zwęglonymi półproduktami popitymi puszką piwa. Autorzy pokazują, że można w ten sposób przyrządzić zdrowe, lekkie i bardzo smaczne potrawy nie tylko z mięsa, ale także z ryb, warzyw i owoców. Trzecią, bardzo starą i dość kontrowersyjną techniką jest wędzenie. Franciszek Wolski w swojej książce “Wędzenie mięsa i ryb” pokazuje, że wykonanie przydomowej wędzarni i samodzielne odkrywanie świata wędzonek może być fascynującą, kulinarną przygodą. Oprócz cennych wskazówek na temat aspektów technicznych wędzenia, dzieli się z czytelnikami przepisami na proste, ale bardzo efektowne dania.


Dzięki autorom tych kultowych publikacji widzimy, że kulinarny powrót do korzeni pozwoli nam nie tylko zachować zdrowie i urodę, ale także docenić unikalne walory smakowe domowej kiełbasy, kiszonek, wybornych potraw z rusztu. To, co niegdyś było powszechnie stosowaną praktyką, dziś fascynuje współczesnych adeptów sztuki kucharskiej.