"Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" to wspaniała książka kucharska, która zachwyci podniebienia koneserów dawnych smaków. Gotowanie z tradycją staje się proste!
Kuchnia polska w ostatnich latach niezwykle się zmieniła i ewoluowała. Pojawiło się wiele egzotycznych przepisów z całego świata, które budzą ogólny podziw i wkradają się do naszego codziennego jadłospisu. Dieta paleo, wegańska czy popularne sposoby odżywiania się promowane przez celebrytki również interesują coraz szersze grono fanów. Warto jednak nie zapominać o naszej tradycji i przeszłości, szczególnie tej kulinarnej. Tym właśnie zajmuje się Monika Śmigielska w swojej książce "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
Przychodzi czasem czas, kiedy mamy dość szybkiego jedzenia lub znanych potraw promowanych w internecie. Zero kalorii, same warzywa, wszystko przygotowane na parze lub surowe. Brzmi znajomo?
Autorka książki kucharskiej pragnie pokazać swoim Czytelnikom, jak wyglądała kuchnia ich przodków. Okres przedwojenny również obfitował w wiele ciekawych przepisów i smacznych dań, niestety często dzisiaj już zapomnianych. Krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub legumina z sera brzmią równie nieznajomo jak kiedyś pudding z chia, ale wiele lat temu regularnie gościły na stołach domowników. Nie wyobrażano sobie bez nich spotkania rodzinnego, a ponadto oczywiście robiło się je z prostych, powszechnie dostępnych składników.
Kilkadziesiąt lat temu sklepy nie były aż tak dobrze zaopatrzone jak dziś, dlatego korzystano z tego, co znajdowało się w przydomowych ogródkach i nie było zbyt drogie. Nie oznacza to oczywiście, że jedzenie było przygotowywane z mniejszą starannością lub smakowało gorzej. Wręcz przeciwnie, autorka książki zapewnia, że dawniej stawiano na smakowite dania jedzone w domowej atmosferze, a życie koncentrowało się wokół kuchni i stołu. Było to miejsce wspólnych spotkań, rozmów i chwila odpoczynku po pracy.
"Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" powinno stanowić pozycję obowiązkową. To sprawdzenie siebie w kuchni i poznanie smaków, które dziś już zatraciły się w pędzącym świecie. Monika Śmigielska jest autorką bloga kulinarnego "Kuchenny kredens", na którym dzieli się ze swoimi Czytelnikami sprawdzonymi przepisami. "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" stanowi jej debiut, na którym nie zamierza jednak kończyć kariery pisarskiej.
Kuchnia polska w ostatnich latach niezwykle się zmieniła i ewoluowała. Pojawiło się wiele egzotycznych przepisów z całego świata, które budzą ogólny podziw i wkradają się do naszego codziennego jadłospisu. Dieta paleo, wegańska czy popularne sposoby odżywiania się promowane przez celebrytki również interesują coraz szersze grono fanów. Warto jednak nie zapominać o naszej tradycji i przeszłości, szczególnie tej kulinarnej. Tym właśnie zajmuje się Monika Śmigielska w swojej książce "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
Przychodzi czasem czas, kiedy mamy dość szybkiego jedzenia lub znanych potraw promowanych w internecie. Zero kalorii, same warzywa, wszystko przygotowane na parze lub surowe. Brzmi znajomo?
Autorka książki kucharskiej pragnie pokazać swoim Czytelnikom, jak wyglądała kuchnia ich przodków. Okres przedwojenny również obfitował w wiele ciekawych przepisów i smacznych dań, niestety często dzisiaj już zapomnianych. Krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub legumina z sera brzmią równie nieznajomo jak kiedyś pudding z chia, ale wiele lat temu regularnie gościły na stołach domowników. Nie wyobrażano sobie bez nich spotkania rodzinnego, a ponadto oczywiście robiło się je z prostych, powszechnie dostępnych składników.
Kilkadziesiąt lat temu sklepy nie były aż tak dobrze zaopatrzone jak dziś, dlatego korzystano z tego, co znajdowało się w przydomowych ogródkach i nie było zbyt drogie. Nie oznacza to oczywiście, że jedzenie było przygotowywane z mniejszą starannością lub smakowało gorzej. Wręcz przeciwnie, autorka książki zapewnia, że dawniej stawiano na smakowite dania jedzone w domowej atmosferze, a życie koncentrowało się wokół kuchni i stołu. Było to miejsce wspólnych spotkań, rozmów i chwila odpoczynku po pracy.
"Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" powinno stanowić pozycję obowiązkową. To sprawdzenie siebie w kuchni i poznanie smaków, które dziś już zatraciły się w pędzącym świecie. Monika Śmigielska jest autorką bloga kulinarnego "Kuchenny kredens", na którym dzieli się ze swoimi Czytelnikami sprawdzonymi przepisami. "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" stanowi jej debiut, na którym nie zamierza jednak kończyć kariery pisarskiej.