Sztuka fermentacji

Średnia: 4.4 Ilość ocen: 5
Darmowy fragment:
Wysyłka w
24 godziny + czas dostawy
Format
165 x 235
Rok wydania
2019
Wydawnictwo
Ilość stron
656
Inne wersje (1)
Książka, op. twarda
za 63,80 zł
Nasza cena: 29,20 zł 49,90 zł Taniej o: 41%

“Sztuka fermentacji” to poradnik, który przybliży nam tajniki i sztukę fermentacji, opartą na sprawdzonej wiedzy i doświadczeniu samego autora!

Jeśli kiszenie kojarzy Ci się tylko z ogórkami, jesteś zdecydowanie w błędzie! Okazuje się, że sztuka fermentacji znana jest już od dawnych czasów i obejmuje, tak wiele dziedzin, że trudno byłoby opowiedzieć o tym tylko w jednej książce! Sięgając jednak po “Sztukę fermentacji” zdobędziemy rzetelną i sprawdzoną wiedzę na ten temat.

Kisić można dosłownie każdą jadalną roślinę. Autor najpierw zapoznaje nas z historią fermentacji, przedstawiając jej zalety i ogromne walory zdrowotne. Ostrzega przed trudnościami i podaje rozwiązania na problemy, jakie pojawiają się najczęściej podczas fermentowania.

Książka to również doskonały spis przepisów z całego świata: na kombuchę, pastę miso, natto, miody pitne, wino, czy ryby! Tak naprawdę kisić możemy wszystko, pod warunkiem, że wiemy, jak to robić. Nic nie będzie już trudne, jeśli sięgniemy po poradnik “Sztuka fermentacji”. Autor przekonuje nas, że tak naprawdę kiszenie to najlepsze wyjście, które zapewnia nam długie zdrowie i świetne doznania smakowe. Od tej pory sztuka fermentacji nie będzie już dla nas czarną magią, a czymś całkowicie naturalnym. Autor w jasny, klarowny i rzetelny sposób przedstawia swoją wiedzę i zachęca do tego, aby zgłębiać ją dalej.


Kilka słów od autora

Ważne jest, by zrozumieć że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas.

 Sandor Ellix Katz


Fragment do przeczytania


 O autorze

Sandor Ellix Katz urodził się 20 maja 1962 r., w żydowskiej rodzinie z Białorusi, jest amerykańskim pisarzem, autorem książek na temat sztuki fermentacji. Dorastał w Nowym Jorku. Katz to samozwańczy “fetyszysta fermentacji”, prowadził setki warsztatów żywnościowych w Stanach Zjednoczonych, a jego książka “Dzika Fermentacja” (2003) została nazwana klasyczną “Biblią dla ludzi rozpoczynających projekty DIY, takie jak zakwas lub kapusta kiszona”, i “szczególnie znana z podniecania ludzi fermentacją żywności”. W 2009 r. Został wybrany jednym z najlepszych trendsetterów magazynu Chow.

Recenzje (5)
  1. Recenzenckie Mistrzostwo Świata
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    26 z 32 osób uznało recenzję za przydatną

    Kiszenia ogórków nauczyłam się już jako kilkuletnia dziewczynka :) Każdego lata robiłam to z rodzicami, wykorzystując ogórki, koper i chrzan z naszego ogródka. Kiedy w upale w sezonie ogórkowym biegałam między grządkami, czułam już nadchodzący proces fermentacji. Nigdy nie zaniechałam kiszenia ogórków, a w zeszłym roku odważyłam się nawet pójść o krok dalej i przygotowałam na zimę kiszone papryki i pomidory. A kilka tygodniu temu, kiedy ujrzałam książkę "Sztuka fermentacji"- oszalałam zupełnie!

    Okazuje się, że kisić można wszystko- warzywa, owoce, ale i mięso, jaja czy zboża! Mało tego, bakterie są w stanie rozkładać szkodliwe dla środowiska odpady, np. opony, paliwo lotnicze, broń chemiczną, ftalany! Idźmy dalej: istniejemy, żyjemy dzięki fermentacji! Nasze ciała zamieszkują miliardy niezbędnych nam bakterii. A mania czystości i usuwania bakterii (np. poprzez używanie mydeł, chusteczek antybakteryjnych) obniża naszą odporność. Zupełnie niepotrzebnie boimy się i tak nienawidzimy tych małych stworzonek.

    Bakterie "to wysoce rozwinięte formy życia posiadające skomplikowane układy umożliwiające im dostosowywanie się i przetrwanie w dowolnych warunkach. (...) Sfermentowanej żywności nie wynaleźli ludzie- stanowi ona naturalne zjawisko, które człowiek zauważył i nauczył się odtwarzać."

    Czy jest wśród moich Czytelników ktoś, kto nie lubi kiszonek? Odezwać się w takim razie proszę, bo nie wyobrażam sobie nie lubić kiszonych ogórasów i kapuchy!

    Oprócz walorów smakowych, fermentowane produkty mają mnóstwo innych zalet:

    - są zakonserwowane i mogą w takim stanie przetrwać o wiele dłużej, niż produkty świeże,

    - proces fermentacji zabija pałeczki Salmonella, E. Coli, Listeria, Clostridium i inne szkodliwe drobnoustroje,

    - kiszenie to magia- zwiększa wartości odżywcze, a zmniejsza substancje antyodżywcze i toksyny,

    - działa przeciwbakteryjnie,

    - kiszonki to prosta żywność, omijająca taśmy produkcyjne,

    - kiszonki są lekkostrawne,

    - zawierają między innymi mnóstwo witaminy C,

    - poprawiają samopoczucie,

    - zwiększają odporność,

    - niektóre zawierają cenne dla jelit żywe kultury bakterii kwasu mlekowego,

    - a także wstępnie przetrawiają składniki odżywcze.

    Dlatego też warto jeść kiszonki i to kilka razy dziennie, najlepiej różnorodne. A wiecie, że nie ma jednej metody fermentacji? Niektóre produkty wymagają ciemności, a inne światła słonecznego. Jedne wymagają dostępu powietrza, inne nie. Jedne są lepsze z przyprawami, innym wystarczy sama sól lub ... cukier!

    Jeśli najbardziej ze wszystkich kiszonek wielbicie kiszone ogórki, w tym roku zastosujcie się do poniższych wskazówek, które wyczytałam w "Sztuce fermentacji":

    - chlorowana woda (czyli przede wszystkim nasza kranówa!) spowalnia lub uniemożliwia proces fermentacji (chlor zabija też drożdże!),

    - sól nie powinna zawierać jodu,

    - na jędrność ogórków ma wpływ dodanie siarczanu potasu lub wodorotlenku węgla. Innym sposobem jest włożenie kilku plastrów surowej marchwi, niektórzy podobno zanurzają ogórki we wrzątku przed ich ukiszeniem, inni z kolei wkładają warzywa do lodówki lub moczą je w lodowatej wodzie- ilu ulubieńców procesu fermentacji, tyle sposobów ;),

    - dodatek liści chrzanu, wiśni czy winorośli pozwala ogórkom zachować świeżość,

    - warzywa powinny być całkowicie zanurzone w solance,

    - kiszonek się nie pasteryzuje, gdyż tak wysoka temperatura zabija proces fermentacji,

    - ogórasy przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, wtedy powinny przetrwać całą zimę.

    "Sztuka fermentacji" to kopalnia wiedzy! Jestem zaskoczona ilością informacji o kiszeniu- takie tomisko (ponad 600 stron)! Znajdziecie tu opisy sposobu fermentacji każdego produktu- od warzyw, owoców zaczynając, po miód, zboża i na mięsie kończąc. Jest również i o napojach alkoholowych domowej roboty ;) Wino, miód pitny, cydr, perry- na co macie ochotę?

    Autor podzielił się także kilkoma przepisami na placuszki na zakwasie (genialne!) i coś, do czego się przymierzam od kilku miesięcy, czyli marokańskie słone cytryny!

    Jeśli- podobnie, jak mnie- opętało Was szaleństwo kiszenia produktów, będziecie pewnie zachwyceni tą publikacją ;)

    [Adres usunięty]

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  2. Recenzentus NotPospolitus
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    4 z 5 osób uznało recenzję za przydatną

    Kiedy zobaczyłem książkę Pana Pana Sandora Ellixa Katza: „Sztuka fermentacji” bardzo mnie zainteresowała. Dlaczego?

    Bo obecnie jest właśnie pora przygotowania zapasów warzyw i owoców na zimę. Jednym ze sposobów przygotowywania tych zapasów warzyw jest właśnie fermentacja różnych produktów.

    Z tej książki dowiedziałem się fermentacja także chroni na przykład zapasy warzyw i owoców przed zepsuciem się. (Po prostu fermentacja uniemożliwia powstawanie w fermentowanych produktach szkodliwych dla nas mikroorganizmów i zabezpiecza nas przed tworzeniem przez nie szkodliwych dla nas toksyn.)

    Fermentacja także poprawia smak pierwotnych pokarmów oraz ich wartość pokarmową.

    Pamiętam czas kiedy przez wiele lat moja mamusia zawsze na jesieni kisiła ogórki i kapustę.

    Oczywiście pamiętam, że fermentowane produkty to także: ketchup; miody pitne; wina; piwa kwas chlebowy; ocet; jogurt, kefir, sery, chleb pieczony na zakwasie; chrzan, i bardzo wiele innych produktów,

    A właśnie z tej książki dowiedziałem się, że 1/3 żywności to żywność fermentowana. Oprócz przepisów kulinarnych produktów fermentowanych jest także bardzo dużo informacji dotyczących nie tylko popularnych produktów fermentowanych, ale także i tych lokalnych.

    Pozdrawiam,

    Ryszard Roszkowski

    [Adres usunięty]

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  3. Początkujący Recenzent
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 0 osób uznało recenzję za przydatną

    bardzo fajnie napisana książka, dobrze się czyta prawie jak wciągającą powieść a jest tylko o fermentacji

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  4. Początkujący Recenzent
    Ocena: 5/5
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    0 z 1 osób uznało recenzję za przydatną

    Przygoda z fermentacja i fascynacja przetworami zrodziła sie juz jakis czas temu w moim zyciu. Poczatkowo byly to tylko zainteresowania co mozna wrzucic do sloika, teraz po przeczytaniu ksiazki podchodze do sprawy bardziej biologicznie. Ksiazka nie jest prosta jak wiekszosc pozycji kucharskich, brak tu typowych prostych rozwiazan, a bardziej jest zagadka, gdzie sami ustalamy zasady i reguly panujace w naszej kuchni.

    Polecam dla osob, ktore chca inspiracji, a nie przepisu na wieczor, by zaimponowac znajomym.

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz
  5. Początkujący Recenzent
    Ocena: 2/5
    Dodana przez w dniu
    Recenzja dotyczy produktu typu: książka
    1 z 8 osób uznało recenzję za przydatną

    Wiele serca włożonego w opracowanie tematu. Z udostępnionej części książki widać ogromny patos dla każdej niemal bakterii w takim stopniu, że zachodzi obawa o przerost formy nad treścią. Żartowaliśmy z kolegi mówiącego kwiecistym językiem, zwracając się do niego "Mickiewicz". Odnoszę wrażenie, że ta książka swoją formą przebije nawet kwiecisty język Mickiewicza. Sama książka może mieć niepowtarzalną wartość w ogarnięciu zagadnień związanych z fermentacją ale na Boga, autor mógł poskromić kwiecistość w wypowiadaniu myśli. Nie wykluczam prawa do pięciu gwiazdek dla tej pozycji ale już sama forma na wstępie zniechęciła mnie na tyle, że 2 gwiazdki dla tej pozycji.

    Czy ta recenzja była przydatna? tak | nie
    Napisz pierwszy komentarz

Szczegóły

Pokaż więcej

  • Autor: Sandor Ellix Katz
  • Wydawnictwo Vivante
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2019
  • Ilość stron: 656
  • Format: 165 x 235
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788366234888
  • Język: polski
  • Podtytuł: Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów
  • Oryginalny tytuł: The art. Of fermentation
  • Tłumacz: Kotarski Bartłomiej
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788366234888
  • EAN: 9788366234888
  • Wymiary: 16.0x23.0x2.8 cm
Warto zwrócić uwagę na...
Sztuka odmładzania i długowieczności. Zen makrobiotyczny 0/5 Nasza cena:
28,90 zł 34,00 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Sztuka odmładzania i długowieczności. Zen makrobiotyczny

297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na świetny apetyt i doskonały sen, a także na niezawodną pamięć oraz niewpadanie w gniew i doskonały humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób....
Sztuka łączenia pokarmów. Co z czym? (014) 2/5 Nasza cena:
21,17 zł 24,90 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Sztuka łączenia pokarmów. Co z czym? (014)

„Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym” Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest...
Sztuka dekoracji cukierniczej 0/5 Nasza cena:
149,85 zł 199,00 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Sztuka dekoracji cukierniczej

Sztuka cukiernictwa to jedyna książka, w której 20 najsławniejszych mistrzów dekoracji cukrowych przedstawia szeroki wachlarz umiejętności, technik, projektów i daje szereg eksperckich porad. Idealna dla zapalonych...
Kuchnia klasyczna. Sztuka gotowania krok po kroku 0/5 Nasza cena:
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Kuchnia klasyczna. Sztuka gotowania krok po kroku

Najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku, gdy są przygotowane samodzielnie. Zacznij od zrobienia domowego majonezu, prostych sosów i sałatek, aby potem bez trudu przyrządzić dania obiadowe z pomysłem i przepyszne desery. W książce znajdziesz ponad 80 przepisów uporządkowanych pod względem...
Sztuka koktajlu 0/5 Nasza cena:
31,85 zł 35,00 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Sztuka koktajlu

Książka niezbędna dla wszystkich zainteresowanych gastronomią napojów oraz miłośników koktajli. Znaczące koktajle i long drinki, spośród najbardziej ulubionych w świecie. Dokładne instrukcje dla pracy za barem tak domowym, jak również profesjonalnym. Każdy przepis dopełniony kolorowym zdjęciem.,""
Dzikie kiszonki i inne fermentacje 0/5 Nasza cena:
37,57 zł 49,90 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Dzikie kiszonki i inne fermentacje

Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania! Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby. Przepyszne efekty zaskoczą nawet ciebie. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak...
Dzika fermentacja 5/5 Nasza cena:
29,94 zł 49,90 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Dzika fermentacja

Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor "The New York Times" powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem,...
Fermentacja warzyw 5/5 Nasza cena:
35,94 zł 59,90 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Fermentacja warzyw

Must have wszystkich kulinarnych maniaków i odkrywców nowych, niecodziennych smaków! Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją przygodę z fermentacją. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty i pikli, a także zaskocz wszystkich takimi pysznościami jak złote buraki...
Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej. 0/5 Nasza cena:
35,92 zł 44,90 zł
Do koszyka dodaj do schowka

Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej.

Gotowanie nie będzie miało przed Czytelnikami tej książki żadnych tajemnic! Zagadnienia opisane w książce: - aranżacja oraz wyposażenie nowoczesnej, ergonomicznej i przyjaznej kuchni - jak urządzić wnętrze, w którym przyrządzanie posiłków będzie łatwe i przyjemne - zasady racjonalnego i zdrowego...
Zobacz, dlaczego warto nam zaufać

Doskonała komunikacja, perfekcyjne podejście do klienta, realizacja szybka i całkowicie zgodna z zamówieniem, do tego dobra cena, czyli całość na piątkę.

Anyszka

Polecam, polecam, polecam! Świetny wybór, książki w doskonałej cenie i co najważniejsze błyskawiczna realizacja zamówienia - dodaję do moich ulubionych sklepów.

magdape

Bardzo miła obsługa, szybko reagują na wiadomości pisane. Szybko rozwiązują problem i tłumaczą sytuację, oraz bardzo jasno i konkretnie piszą mail o każdej zmianie w zamówieniach.

Lenka

Kolejny raz robię zakupy w sklepie i jest super szybko, tanio i wygodnie. Aż żałuję, że nie mają innych propozycji, które mnie interesują. Gorąco polecam.

Beata

Transakcja przebiegła szybko i sprawnie. Książki super i wszystko porządnie zapakowane. Nie jest to na pewno moja ostatnia styczność ze sklepem. Polecam.

Agnieszka

Sklep godny polecenia, szybko zrealizował zamówienie. Dodatkowo otrzymałam rabat. Bardzo korzystna cena zamówionych książek. Łącznie z przesyłką wyszło taniej niż w księgarni stacj...

Zosia

Bardzo sprawnie zrealizowane zamówienie. Pomimo, że podano mi późniejszy termin dostarczenia przesyłki otrzymałam ją kilka dni wcześniej. Sklep cechuje solidność i profesjonalizm. ...

Joanna

Sklep bardzo fajny, pomocny i szybki. Realizacja zamówienia trwała kilka dni. Zamówienie doskonale zapakowane i nienaruszone.

Frau Sonne

Jestem zadowolona ze sklepu i przeprowadzonej transakcji. Duży wybór książek, dostawa zgodnie z podaną przez sprzedawcę datą, bardzo porządnie zapakowana. Polecam.

agnes352

Polecam sklep z czystym sumieniem. Kontakt bardzo dobry, ceny rewelacyjne, wybór książek ogromny. Na pewno wkrótce znów złożę zamówienie.

natka2817

Rewelacja!!! Zamówienie otrzymałam 5 dni od złożenia zamówienia, a mieszkam w Wielkiej Brytanii.

Adrianna

Pierwszy raz kupowałam książki przez internet i się nie rozczarowałam. Książki przyszły w oczekiwanym terminie, były dobrze zabezpieczone. Na pewno skorzystam jeszcze nie jeden raz...

Paula