Pragniesz książki, która w przystępny sposób wprowadzi Cię do świata kuchni włoskiej? Jednocześnie chcesz, aby zatrzymała Cię tam na długo, oferując coraz trudniejsze i ciekawsze przepisy? W takim razie jedyną książką, której potrzebujesz, jest "Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej". Stanowi kompendium wiedzy, które nie zawiera w sobie jedynie suchych przepisów. Znalazły się tutaj liczne ilustracje, zdjęcia, wykresy, anegdoty oraz portrety wybitnych postaci - kuchnia zaczyna się przecież od ludzi.
Książka opisuje nie tylko klasyczne potrawy włoskie - znalazło się w niej także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno zrodziły się na tych gorących terenach południa. Oczywiście najlepiej będą smakować z prawdziwymi włoskimi produktami, a w tym z wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami.
Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
Autorem samej książki jest François-Régis Gaudry, który swoje doświadczenie i wiedzę zbierał latami, dziś dzieląc się nią z czytelnikami. Wszystko to pod czujnym okiem wydawnictwa Znak, które od lat dostarcza na rynek ciekawe pozycje czytelnicze.
- Tytuł: Italia na talerzu
- Autor: Francois-Regis Gaudry
- Wydawnictwo Znak Koncept
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2022
- Ilość stron: 464
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788324083497
- Język: polski
- Tłumacz: Agnieszka Dywan, Aleksandra Weksej, Paweł Łapiński
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788324083497
- EAN: 9788324083497
- Wymiary: 240x328
- Dane producenta: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o., ul. Kościuszki 37, 30-105 Kraków, Polska, sekretariat@znak.com.pl, tel. 12 61 99 500
Recenzje książki Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej (4)
-
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Witold P. w dniu 2023-01-24Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
1 z 1 osób uznało recenzję za przydatnąPiękna książka. Ciekawa odróż kuliarna po zakatkach italii. Jestem zachwycona.
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 4/5Dodana przez Izabela S. w dniu 2022-11-21Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
4 z 5 osób uznało recenzję za przydatnąPozycja obowiązkowa dla każdego kto kocha Włochy i włoską kuchnię. Ja nie mogłam sobie odmówić zakupu. Trochę kosztuje, ale zawartość wynagradza wszystko. Jedna z ładniej wydanych książek jakie mam w swojej bibliotece. W środku same rarytasy. Piękna grafika, ilustracje, przepisy i ogromna ilość wiedzy! Książka ma prawie 500 stron i na każdej można znaleźć coś zachwycającego. Mogłabym nawet powiedzieć, że to nie książka, a album kulinarny. Brakuje słów. Są w niej włoskie dania, specjały, dokładnie opisane regiony, osoby które trzeba znać. Przy Italii na talerzu można siedzieć godzinami.
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Alicja K. w dniu 2022-09-20Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
4 z 5 osób uznało recenzję za przydatnąKuchnia włoska to moja absolutnie ulubiona kuchnia świata. Pizzę i makarony mogłabym jeść na zmianę dzień w dzień i chyba nigdy bym się nie znudziła. Gotowanie nie jest moją mocną stroną, ale kuchnia włoska jest prosta i przyjemna, a dzięki tej książce udało mi się przygotować naprawdę wiele pysznych dań, które smakowały nie tylko mnie, ale też wszystkim moim znajomym. "Italia na talerzu" udowodniła mi po raz kolejny wyższość kuchni włoskiej nad pozostałymi. Kolorowe ilustracje to tylko dodatkowy plus tej publikacji, które jedynie dodają jej atrakcyjności.
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Kazimierz K. w dniu 2023-01-04Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
2 z 3 osób uznało recenzję za przydatnąChciałbyś nauczyć się gotować po włosku ?
Ta książka jest dla ciebie!
Nie trzeba się pakować i wyruszać do słonecznej Italii aby poczuć ich smaki wystarczy otworzyć książkę "Italia na talerzu" i zacząć gotować według fajnie przedstawionych receptur na dania które bez wątpienia wyjdą . Prostota i dostępność składników pozwalają nam na samodzielne eksperymentowanie z kuchnią włoską w zaciszu własnego domu.
Ta książka kulinarna jest świetną alternatywą dla początkujących jak i dla bardziej doświadczonych miłośników kuchni włoskiej od naszych tradycyjnych polskich dań w naszych rodzinnych domach .