Irenki to ciastka bez mąki, w 100% na bazie płatków zbożowych. Naturalne, bez emulgatorów, regulatorów i konserwantów oraz z bogactwem witamin i minerałów. Ciastka na bazie pełnoziarnistych płatków owsianych z dodatkiem siemienia lnianego.
Owies to supergwiazda wśród zbóż. To miano zawdzięcza zwartości znaczących ilości białka i beta-glukanów. Ważną cechą beta-glukanów są ich właściwości probiotyczne tzn. jest ON pożywką dla korzystnych bakterii znajdujących się w jelitach, które doprowadzają beta-glukan do częściowego rozpadu do kwasów organicznych, tj.: kwas octowy, butyrylowy oraz propionowy. Kwas butyrylowy pobudza układ odpornościowy jelita grubego. Dodatkowo beta-glukany wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Dodatkowo są naturalnym źródłem witaminy B1, witaminy E, magnezu i cynku oraz prawdziwą skarbnicą manganu. Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 wśród roślin.
Składniki: Płatki owsiane (67,1%), olej rzepakowy rafinowany, cukier, siemię lniane (7,6%), jaja, cukier waniliowy, sól
Wartości odżywcze w 100 g:
- Białko 9,96
- Błonnik 6,71
- Cukry 12,77
- kcal 433
- kJ 1802
- Kwasy 2,01
- Sól 0,6
- Węglowodany 56,2
Alergeny: Produkt zawiera gluten.
Przygotowywanie i przechowywanie: Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 10-20 stopni.
Inne: Paczka ciastek jaglanych z żurawiną zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na Witaminę B1, Żelazo, Cynk, Mangan, Miedź.
Producent: Follow Sp. Z o.o., Murowaniec 2, 62-840 Koźminek