Zielona kawa to surowe, niepoddane procesowi palenia, ziarna kawowca. W ziarnach tych nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, czyli rozkład węglowodanów oraz tłuszczy, dlatego tez nie posiadają one takiego smaku i aromatu jak kawa czarna. Jednak zawartość kofeiny nie zmienia się.
Ziarna kawy mają barwę jasnozieloną, stąd też nazwa produktu. Niepalona, zielona kawa w smaku jest dużo łagodniejsza, bardziej kwaskowata i prawie całkowicie pozbawiony goryczki.
Składniki:
100% kawa zielona mielonaWartości odżywcze:
- Wartość energetyczna 1577 kJ / 477 kcal
- Tłuszcz, w tym 12 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g
- Węglowodany, w tym 45 g
- w tym cukry 8,9 g
- Białko 14 g
- Sól <0,01 g
Sposób przygotowania i przechowywania:
Do filiżanki należy wsypać 10 g (trzy łyżeczki) zmielonej kawy zielonej. Zalać gorącą wodą (najlepiej o temp. 90°C). Po 5 minutach napar jest gotowy do spożycia. Smak naparu przypomina troszkę smak parzonej zielonej herbaty, lekko cierpki.Dane producenta/dystrybutora:
Intenson Europe Sp. z o. o. Całowanie 94 G, 05-480 Karczew