"Food Pharmacy. Przepisy" to książka kucharska, która zawiera wiele przepisów opartych wyłącznie na zdrowych składnikach. Dzięki nim zwiększysz swoje siły witalne i energię.
"Food Pharmacy. Przepisy" to książka kucharska z łatwymi, prostymi i przede wszystkim bardzo zdrowymi przepisami na każdy dzień. Poprzez wprowadzenie do swojej diety zalecanych produktów możesz zapobiec wielu chorobom, wzmocnić układ odpornościowy, poprawić kondycję własnej flory bakteryjnej, a także pozbyć się wielu stanów zapalnych toczących się w Twoim organizmie. Posiłki opierają się głównie na naturalnych produktach. Są to między innymi warzywa, owoce, wiele rodzajów nasion i orzechów.
W książce "Food Pharmacy. Przepisy" autorki udowadniają, że zdrowe odżywianie nie musi być monotonne i nudne. Znajdziemy tu między innymi przepisy na zdrowy i jakże pyszny smoothie - idealny na początek każdego dnia lub szybką przekąskę, wyśmienitą lasagne na obiad lub kolację z przyjaciółmi i rodziną czy wyborne brownie. Rezygnacja ze słodyczy wcale nie jest konieczna. Wystarczy, że zaczniemy stosować zdrowe zamienniki. Książka dedykowana jest dla osób, które pragną zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, poprawić kondycję własnego organizmu i wzmocnić swój system odpornościowy.
Autorkami książki "Food Pharmacy. Przepisy" są Lina Nertby Aurell i Mia Clase. Ekspertki żywieniowe i miłośniczki zdrowej kuchni. Napisały również książkę "Food Pharmacy".
Kotka i Generał
5/5- Autorzy: Lina Nertby Aurell, Mia Clase
- Wydawnictwo Otwarte
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2017
- Ilość stron: 160
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788375154696
- Język: polski
- Oryginalny tytuł: Food pharmacy. Kokboken
- Tłumacz: Justyna Högström
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788375154696
- EAN: 9788375154696
- Wymiary: 170x240
- Powiązane tematy: Kuchnia na Wielkanoc, Wylecz się sam, książki kucharskie na prezent
Recenzje książki Food Pharmacy. Przepisy (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 3/5Dodana przez Monika L. w dniu 2018-01-09Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
3 z 3 osób uznało recenzję za przydatnąNa początku ubiegłego roku, na polskim rynku wydawniczym ukazał się pierwszy tytuł Mia Clase i Liny Nerby, który był połączeniem książki kucharskiej i lekturą o jelitach, w jednym. Na pozór to dość niecodzienne zestawienie. Jednak jak przekonywały autorki, jest to połączenie nierozerwalne i niezwykle istotne. „Food Pharmacy” odniosła sukces. Nie dziwi więc fakt, że teraz powstała jej kontynuacja zawierająca zbiór przepisów.
Jak piszą o tej publikacji jej autorki: „Food Pharmacy. Przepisy” to „książka kucharska napisana przez dwie przyjaciółki, które zaczęły karmić swoje dobre bakterie jelitowe, zafiksowały się na badaniach naukowych i odkryły, że jarmuż i lasagne mogą wzmocnić układ immunologiczny.”
Ja w związku ze swoją chorobą immunologiczną, śledzę i zagłębiam się w wielu publikacjach dotyczących zdrowego odżywiania, oraz jego wpływu na organizm. Przyznaję, że Mia Clase i Lina Nerby, nie są przez to dla mnie, w swoich dziełach znacząco odkrywcze i nie przedstawiają przełomowych odkryć. Jednak na pewno, ich książki to cenny zbiór informacji, dotyczący wprowadzania zmian w żywieniu. Przynajmniej, gdy ktoś jest na początku tej drogi. Jedzenie, jak wiemy jest niezbędne dla naszego życia. Warto zadbać by to, czym się posilamy, nie tylko nas nie truło, ale również dawało zdrowie.
Książka „Food Pharmacy. Przepisy." Zawiera niemal 60 różnorodnych przepisów, które wpływają na nasze dobre bakterie jelitowe. Dzięki tym regułom, a właściwie ich składnikom, możemy doprowadzić do wyeliminowania przewlekłego stanu zapalnego, występującego w naszym organizmie. Tym bardziej, że ten stan, związany jest z większością chorób cywilizacyjnych i jest czynnikiem je wywołującym. Publikacja, to z założenia taka książka kucharska dla wszystkich. Nie wszyscy jednak pewnie skuszą się na szoty z kurkumy, ale już zdrowe i pyszne brownie? Czemu nie. :) W przepisach znajdziemy dużo warzyw, przypraw i nasion. Będzie bezglutenowo, beznabiałowo, bezcukrowo. Za to zdrowo i smacznie. Choć do niektórych smaków, przyznaję, trzeba się przekonać. Nie wszystkie z opublikowanych przepisów miałam odwagę spróbować. Te, do których się przekonałam, okazały się proste i szybkie w wykonaniu, składające się z ogólnodostępnych produktów i przede wszystkim smaczne. Cóż więc więcej potrzeba?
"Food Pharmacy. Przepisy." nie jest książką naukową, jednak zawarte w niej informacje, służą do zapoczątkowania zwiększenia zainteresowania tym tematem i sięgnięcia do źródeł, które szerzej opisują tą tematykę. Język autorek, jest prosty i skierowany do laików takich jak ja. Dlatego też, szybko odnalazłam się w jej treści. Tak czy inaczej zdecydowanie jest to książka, nie tylko o pasji gotowania, ale również o pasji dbania o swoje zdrowie.
Obie książki, są pięknie wydane i zachęcają do poznania ich treści. Mają piękne okładki, w środku znajdziemy grafiki stylizowane na stare ryciny z publikacji dla pań domu. Co prawda uważam, że przepisów mogłoby być więcej, informacji naukowych również. Jednak obydwie pozycje mam wrażenie stanowią spójnią całość i są warte by się z nimi zapoznać.
Jeśli tak jak ja, walczycie z przewlekłym stanem zapalnym, ta książka jest dla Was. Jeśli nie walczycie i tak warto po nią sięgnąć i zadbać o swoją odporność. Polecam.
[Adres usunięty]