Czy jest możliwe, aby jednocześnie zdrowo się odżywiać, mieć ładną sylwetkę i przy tym jeść przeróżne słodkości? Odpowiedzią na to pytanie jest książka Kingi Paruzel “Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe”. Autorka publikacji to prawdziwa pasjonatka zdrowego odżywiania, która prowadzi blog kulinarno-lifestylowy oraz wydała dotychczas takie książki jak “Nie… zwykła kuchnia bo każdy jest inny” czy “Nie… zwykła kuchnia. Więcej smaków - 30 nowych przepisów”.
Przepisy Kingi bazują na naturalnych, smacznych i zdrowych produktach takich jak wanilia, miód, sezam, orzechy, pestki dyni oraz wszelkie owoce. W prosty i sprawdzony sposób zastępuje w domowych słodyczach takie rzeczy jak cukier, gluten czy laktoza - tak, aby każdy mógł cieszyć się pysznymi przekąskami. Pozycja ta więc jest idealna dla osób, które nie mogą sobie z różnych przyczyn pozwolić na to, by sięgać po tradycyjne słodycze oraz dla tych, którzy świadomie decydują się na zdrowszą alternatywę.
Autorka zamieściła w książce cztery rozdziały:
- Batony, muffinki i ciastka.
- Ciasta, chlebki i torty.
- Desery, lody i słodkie śniadania.
- Kremy, musy i inne dodatki.
Książka zawiera przepisy na wypieki i desery, które można w łatwy sposób przyrządzić samodzielnie w domu. Ponadto gotowe przysmaki zostały pozytywnie ocenione przez ludzi, którzy potrafią docenić to, co naprawdę dobre. Publikacja jest wyposażona również w poradnik, który pomoże zamienić dany składnik, jeżeli z jakichś powodów nam nie pasuje. Pod każdym przepisem znajdują się ikony alergenów, aby każdy od razu mógł zweryfikować, czy dany przepis jest odpowiedni dla jego diety - autorka zadbała w ten sposób o zdrowie i bezpieczeństwo każdego czytelnika. W “Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe” znajdują się propozycje na desery bezglutenowe, pozbawione laktozy bądź wegańskie. Każdy znajdzie więc coś dla siebie.
Napisałam tę książkę na podstawie mojej walki o idealną sylwetkę, moich pasji, jakimi są wypieki, desery i fotografia, oraz moich poszukiwań zdrowego stylu życia. Każdy przepis został skosztowany i zaakceptowany przez osoby, które nadzwyczaj cenią sobie smak, więc zapewniam, że się nie zawiedziesz. Poradnik wskaże, jak zamienić dany składnik, do czego najlepiej pasuje. Ikony alergenów pod przepisem ułatwią wyszukiwanie słodkości bez glutenu, laktozy, jajek, tłuszczu, cukru, wegańskie itd.
Pokażę Ci również, jak przygotować zdrową bitą śmietanę, kolorowe posypki do dekoracji tortu, pyszne kremy i wiele innych smacznych dodatków. Nie wyobrażam sobie dnia bez słodkości, imprezy bez tortu, lata bez lodów czy świąt bez piernika, dlatego przygotowałam receptury, z których można korzystać przez cały rok. Od dziś słodycze mogą być częścią zdrowej diety, a nie pokusą. Słodkiego, zdrowego życia!
- Kinga Paruzel