- Autor: Grażyna Tuchmacher
- Wydawnictwo Impuls
- Rodzaj pliku: epub
- Licencja: znak wodny
- Rok wydania: 2013
- Ilość stron: 218
- Stan: plik elektroniczny, do pobrania po opłaceniu
- Model: @9788378502623_40
- Język: polski
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788378502623
- ISBN wersji papierowej: 9788375874389
Recenzje ebooka Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Anna S. w dniu 2023-08-19Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: ebook
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąGrażyna Tuchmacher, która z zawodu jest, technikiem żywienia ukończyła wydział Technologii Żywności na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Swoje kulinarno-medyczne zainteresowania zrealizowała jako nauczycielka dorastającej młodzieży. Pasja oraz wieloletnia obserwacja nawyków żywieniowych nastolatków, jak i mody na niezdrową żywność i elementarnego braku świadomości, jaki wpływ ma tego typu sposób odżywiania na rozwój fizyczny i umysłowy w okresie dojrzewania, oraz na przyszłą ciążę zainspirowały do napisania książki pt. ''Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej''.
Książka ta jest przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka, jak i tych, które planują posiadanie potomstwa. Ten świetny poradnik, przystępnie przedstawia i podpowiada czytelniczkom zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się, ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała, podczas dziewięciomiesięcznej ciąży, czyli najpiękniejszego i najważniejszego okresu w życiu każdej kobiety.
Książka autorstwa Grażyny Tuchmacher składa się 3 części następującej treści:
Część I zawiera:
Żywienie kobiety oczekującej dziecka
– będę szczęśliwą mamą.
– prawidłowa waga w czasie ciąży
– zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej
– wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych
– warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej
– owoce jako naturalna słodycz
– mleko, jogurty, kefiry i sery jako źródła wapnia i białka
– jaja jako źródło cennych składników
– produkty zbożowe jako źródło węglowodanów
– ryby – smaczne i zdrowe
– indyk to najlepszy drób
– mięso zwierząt rzeźnych
– jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
– przyprawy kuchenne
– substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności
– planowanie jadłospisów
– wiosna
– lato
– jesień
– zima
Część II zawiera:
Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka
– pielęgnacja ciała
– pielęgnacja cery
– pielęgnacja intymnych okolic ciała
– pielęgnacja skóry pod pachą
– pielęgnacja włosów
– pielęgnacja stóp
Część III zawiera:
Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy.
– zasady obowiązujące w kuchni
– potrawy z warzyw
– owoce w potrawach
– potrawy z mleka i jego przetworów
– dania z jaj
– potrawy mączne
– sałatki z makaronem
– zupy
– dania półmięsne z makaronami i warzywami
-potrawy z ryb
– dania z drobiu
– potrawy z mięsa
-Mini-przekąski
-przekąski i kilka wypieków
Autorka przedstawiła doskonałe przepisy dla kobiet w ciąży oraz czytelników, którzy lubią zdrowo się odżywiać: sałatka z groszku zielonego, karp w sosie chrzanowym, zimowa sałatka z owoców, jajecznica na parze, naleśniki z nadzieniem twarogowo- szpinakowym oraz pizza z łososiem.
Prawidłowe odżywianie oraz higiena w czasie ciąży ma służyć prawidłowemu rozwoju dziecka i dzięki temu poradnikowi można zaczerpnąć wiadomości, które posłużą w początkowym etapie ciąży, jak i po urodzeniu dziecka.
Zmienia się wiele zaleceń na przełomie lat odnośnie do zdrowia i pielęgnacji, odżywienia kobiet w ciąży, ale moim zdaniem ta książka uwzględnia nowości, a zawarte w niej przepisy oparte są na współczesnej oraz tradycyjnej kuchni.
Książka posiada fotografie zaprezentowanych przepisów, wykonaną w perfekcyjny sposób grafikę, uwagi z cennymi poradami ''Zapamiętaj!'', tabela dotycząca substancji dodawanych do żywności – część I oraz interesujące anegdoty z perspektywy maleństwa. Oprawa miękka, stron 215. Wydana została przez Oficynę Wydawniczą ''Impuls''.
Polecam przeczytać tę książkę każdej przyszłej mamie.