Kuchnia polska - książki kucharskie
Kuchnia polska. 1001 przepisów
Sprawdzone przepisy tradycyjnej i nowoczesnej kuchni polskiej: Przekąski (zimne i gorące) oraz sosy Zupy (kremy, staropolskie, codzienne) Jarzyny (zasmażane, z wody, na surowo) Dania główne (mięsa, drób, ryby, bezmięsne) Ciasta, desery, napoje i przetwory KUCHNIA POLSKA to: 1001 przepisów -...Książka, op. twarda38,34 zł Cena regularna: 59,90 zł -36% Najniższa cena z 30 dni: 40,25 zł -5%w magazynieKapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni...Książka, op. miękkaRoślinna kuchnia regionalna
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie,...Książka, op. miękkaKuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej
Książka niezbędna w każdej polskiej kuchni! Gotowanie nie będzie miało przed Czytelnikami tej książki żadnych tajemnic! Zagadnienia opisane w książce: aranżacja oraz wyposażenie nowoczesnej, ergonomicznej i przyjaznej kuchni - jak urządzić wnętrze, w którym przyrządzanie posiłków będzie łatwe i...Książka, op. twarda41,24 zł Cena regularna: 69,90 zł -41% Najniższa cena z 30 dni: 46,78 zł -12%w magazynieKuchnia Polska PWE
Kuchnia polska PWE jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i...Książka, op. twardaTradycje kulinarne Polski
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz...Książka, op. miękka750 tradycyjnych potraw polskich
750 tradycyjnych polskich potraw to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta.Książka ta to idealne...Książka, op. twardaKuchnia polska. Potrawy regionalne
Cała Polska w Twojej kuchni!Śląskie rolady z modrą kapustą, podlaska kiszka ziemniaczana, góralska kwaśnica... Sprawdź, ugotuj, spróbuj!Dzięki tej książce przygotujesz ucztę w regionalnym stylu i zachwycisz gości. Znajdziesz w niej przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane...Książka, op. miękkaKuchnia Polska
Wznowienie książki kucharskiej przedstawiającej 100 kultowych przepisów na potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie dzieciństwa, rodzinnych spotkań przy stole ani atmosfery świąt. Są to receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Rodzime tradycje kulinarne, by trwać, muszą się odnaleźć w...Książka, op. twardaWarszawa da się zjeść
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od...Książka, op. twardaKuchnia polskich Kresów
Zawarty w tej księdze bogaty zbiór przepisów kulinarnych świadczy, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. Autor sięgając do dziejów...Książka, op. miękkaSny czarno-białe i inne opowiadania
Piękno, pamięć, prawda. Proszę Państwa – oto Literatura! miesięcznik „KRAKÓW” Karolina Grodziska (Kraków) – absolwentka UJ, historyk i bibliotekarz, dr nauk historycznych, dyrektor Biblioteki Naukowej PAU i PAN w Krakowie w latach 1995–2018, redaktor naczelny „Rocznika Biblioteki” w latach...Książka, op. miękkaPrzekąski i desery na małe przyjęcia
To czwarta z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Dotychczas ukazały się już: „Ciasta i ciasteczka”, „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki” oraz „Dania mięsne i rybne”. Wszystkie cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz do zestawu dołączamy „Przekąski i desery...Książka, op. miękkaKulinarna Wiola. Najlepsze przepisy
Wioletta Wójcik, czyli Kulinarna Wiola, gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu lat dzieli się swoimi przepisami na proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej na profilu na Facebooku (www.facebook.com/Kulinarna-Wiola), który obserwuje...Książka, op. miękkaDomowa kuchnia polska
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy kulinarne i z upodobaniem wykorzystująca lokalne produkty...Książka, op. miękkaHistoria polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i...Książka, op. miękkaKuchnia polska. Tradycyjna, domowa, świąteczna Outlet
Przedstawiamy najlepsze przepisy tradycyjnej kuchni polskiej. Te potrawy znane są nam z dzieciństwa, ze spotkań w gronie rodzinnym, przypominają ciepłą atmosferę świąt. Sposoby ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie, a nasze babcie i mamy utrwaliły je w swoich zapiskach.To przepisy...Książka, op. twardaRoślinna kuchnia polska
Sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej – roślinnie, prosto, szybko i zdrowo! Chcecie zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z purée ziemniaczanym i mizerią? Nic nie poprawia wam nastroju tak jak ptasie mleczko,...Książka, op. twardaDobra kuchnia. Szybka kuchnia Outlet
Książka, która pozwoli każdemu początkującemu adeptowi sztuki kulinarnej przygotować śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Wybrane terminy i sposób przygotowania niektórych składników zostały opisane w dodatkowych ramkach, stanowiących pomoc przy realizacji posiłku. Opis przygotowania i...Książka, op. miękkaWielka ilustrowana książka kucharska
Wznowienie z oryginału wydanego w 1929 r. Obejmuje trzy kuchnie: Polską, Litewską i Rosyjską. Wzory nakrycia stołów z rysunkiem. Garnirowenia półmisków. Plany budowy wygodnego mieszkania dla siebie - na domki same w sobie. Naczynia kuchenne. Njawykwintniejsze zastawy stołowe i herbaciane....Książka, op. twardaNajnowsza kuchnia. Piekarnia i Cukiernia. Wytworna i Gospodarska.
Dwa tomy w jednym woluminie: Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska oraz Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska. Marta Norkowska. Reprint wydań z 1904 i 1908 roku. Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie...Książka, op. twardaFifka and Żulik. Homemade Recipes of Łódź Cuisine
„Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine” autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, dostępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem...Książka, op. twardaMężczyzna w chwili gdy zostaje sam Outlet
Niezwykła, urzekająca i wciągająca powieść drogi - zapis wędrówki do Santiago de Compostela, którą główny bohater przebywa słynną trasą pielgrzymkową. Wyrusza z podnóża Pirenejów, by przemierzyć pieszo północną Hiszpanię, spotkać ludzi z całego świata, zakochać się, a przede wszystkim skonfrontować...Książka, op. miękkaŁódzka kuchnia regionalna
Poznajcie regionalne produkty, z których słynie województwo łódzkie, i zobaczcie, jak niezwykłe potrawy można z nich przygotować. Pomogą w tym szefowie kuchni najlepszych restauracji w regionie, którzy z produktów często zapomnianych lub pomijanych w codziennym gotowaniu przyrządzili dania, które...Książka, op. twardaPolska kuchnia Rozsmakuj się w tradycji
„Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować,...Książka, op. twardaKuchnia Polska - wersja niemiecka
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni po niemiecku. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.Książka, op. twardaPotrawy wielkanocne
Zbiór ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wielkanocne. Obok przystępnych i szczegółowych instrukcji zamieszczono ponad 30 barwnych fotografii.Książka, op. miękkaŁódzka kuchnia czterech kultur
Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień ? łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma popularnymi potrawami, to warto przyjrzeć...Książka, op. twardaMateusz Gessler Moja kuchnia polska wyd.limitowane
O tym, że jedzenie to czysta przyjemność, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Za sprawą tego wydania pragniemy udowodnić, że równie satysfakcjonujące jak spożywanie jest przyrządzanie posiłków. Daj się przekonać, że polska kuchnia jest niezwykle smaczna i niebanalna. Poznaj wyjątkowe i oryginalne...Książka, op. twardaTradycje polskiego stołu
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach...Książka, op. twarda