Suplement diety
Młody Jęczmień jest czystym i enzymatycznie żywym sproszkowanym sokiem z liści młodego jęczmienia. Posiada pełną gamę witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz aminokwasów i to w takim składzie, w jakim skomponowała je sama natura. Zielone listki młodego jęczmienia w porównaniu z pszenicą posiadają ponad 2 razy więcej magnezu, 5 razy więcej żelaza, 25 razy więcej potasu oraz aż 37 razy więcej wapnia. O wartościach odżywczych soku jęczmiennego napisano kilkadziesiąt prac naukowych i opracowań.
- Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej. Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
- Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Młody Jęczmień jest uprawiany sposobem organicznym bez dodatku sztucznych nawozów w rejonie prastarych wyschniętych jezior słodkowodnych. Podlewanie wodą mineralną wprost z podziemnych źródeł przekłada się na świeżość i czystość tej wspaniałej rośliny. Młody Jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Ma również wysoką zawartość betakarotenu, witamin C i E oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przetworzonych produktów spożywczych w naszej codziennej diecie oraz faktu, że pokarmy tracą większość wartościowych składników odżywczych zanim dostaną się na nasz stół. Zawartość witaminy C w świeżo pokrojonej rzodkiewce na powietrzu spada do połowy już w ciągu pięciu minut. Ilość witamin B1 i B2 w pokarmach dramatycznie spada podczas gotowania. W Młodym Jęczmieniu został odkryty przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV). Jego antyoksydacyjne działanie wobec utleniającej szkodliwości promieni UV jest w przybliżeniu 500 razy wyższe niż działanie witaminy E, jest ON też kilkukrotnie skuteczniejszy niż witamina C.
Z jednej płaskiej łyżeczki sproszkowanego soku i szklanki wody po wymieszaniu otrzymujemy szklankę soku, którego zawartość składników mineralnych i substancji odżywczych odpowiada składem 2 kg ekologicznie uprawianych owoców i warzyw!!!
100% ekologiczny ekstrakt z młodego jęczmienia suszony w niskich temperaturach.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.