Słonecznik to roślina jednoroczna, którą jako pierwsi zaczęli uprawiać południowoamerykańscy Indianie. Do Europy ten malowniczy kwiat trafił natomiast dzięki Hiszpanom. Obecnie wyróżniamy ponad 70 różnych odmian słonecznika, wśród których występują też gatunki wyłącznie dekoracyjne. Jadalnym owocem jest pestka w zdrewniałej łupinie, która w zależności od rodzaju ma zróżnicowaną barwę od czarnej do szarej. Ziarna słonecznika skrywają w sobie liczne pokłady cennych witamin oraz minerałów.
Słonecznik to bogate źródło witamin z grupy B oraz wit. E. Jest to także skarbnica minerałów – między innymi cennego magnezu czy wapnia. Ziarna słonecznika możemy jeść same, jako wartościową przekąskę. Można je jednak również podprażyć, dodać przyprawy i wykorzystać jako chrupiące, wartościowe uzupełnienie sałatki lub dressingu. Słonecznik pasuje zarówno do dań słodkich, śniadaniowych jak i tych obiadowych. Ziarna słonecznika stanowią również atrakcyjny dodatek do panierek oraz wartościowe i aromatyczne wzbogacenie pieczywa. Słonecznik kwitnie od lipca do października.
Słonecznik to jedna z najważniejszych roślin oleistych, z którego na masową skalę pozyskuje się olej słonecznikowy.
Ziarna słonecznika łuskane.
W 100 g
- Wartość energetyczna 2710 kJ / 656 kcal
- Tłuszcz 60 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,7 g
- Węglowodany 2,1 g w tym cukry 0,2 g
- Błonnik 7,9 g
- Białko 23 g
- Sól 0,03 g
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Bakalland S.A., Fabryczna 5, 00-446 Warszawa