Dynia już od starożytności słynęła z cudownych właściwości. Wówczas wierzono w nieziemską moc zarówno samego owocu, jak i jego pestek. Nic dziwnego – garść pestek dyni to bogactwo cennych dla organizmu składników odżywczych: kwasu foliowego, potasu oraz żelaza. Gwarancją składników odżywczych i smaku są produkty najwyższej jakości. Wysoką klasę pestek dyni najłatwiej rozpoznać po ich kolorze – te najlepsze mają wyraźną zieloną barwę oraz pozbawione są zanieczyszczeń i pęknięć. Zachowują wówczas niesamowity, delikatny zapach i intensywny smak, a do tego pozostają chrupiące. Pestki dyni to nie tylko idealna przekąska prosto z paczki, ale także świetny dodatek do dań: sałatek, zup czy własnoręcznie pieczonego chleba. Znakomicie nadają się także do tworzenia własnych kompozycji musli. Pestki dyni są jednym z najbogatszych źródeł magnezu i cynku.
Prażenie pestek na patelni uwalnia pełnię aromatu oraz dodaje chrupkości.
Z pestek dyni wytłacza się olej, który jest zarówno produktem spożywczym, jak i kosmetycznym – wszystko za sprawą bogactwa minerałów zawartych w tych niepozornych pestkach.
Pestki dyni.
W 100 g:
- Wartość energetyczna 2273 kJ / 568 kcal
- Tłuszcz 41 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,3 g
- Węglowodany 5,6 g
- w tym cukry 1,6 g
- Błonnik 8,8 g
- Białko 35 g
- Sól 0,01 g
Składniki mineralne:
- Cynk 8,8 mg
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu.
Produkt posiada oznaczenie bezpieczeństwa żywności BRC AA.
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Bakalland S.A., Fabryczna 5, 00-446 Warszawa