Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa orzesznicy wyniosłej, która rośnie w tropikalnych lasach Amazonii. Drzewo może osiągać wysokość aż do 50 metrów i należy do roślin wiecznie zielonych. W ciągu roku jedno drzewo rodzi tylko 220-440 kilogramów tych niezwykle smacznych i zdrowych orzechów. Orzechy brazylijskie to właściwie nasiona, które w ilości 20-24 sztuk wypełniają zdrewniały owoc.
Twarde kulki przypominające kokos i ważące nawet do dwóch kilogramów, z impetem spadają na ziemię po około roku dojrzewania. Pękając uwalniają „brazylijskie złoto”, czyli jedne z najcenniejszych orzechów pod względem wartości odżywczych. Orzechy brazylijskie zawierają selen, miedź czy witaminę B1. Jedząc je zapewnimy sobie siłę i energię do pracy i nauki. Ta chrupiąca przekąska świetnie sprawdzi się np. do sałatek czy jako dodatek do dań głównych. Drzewa orzesznicy nie są rośliną uprawną – występują wyłącznie dziko i należą do gatunków zagrożonych. W ciągu roku z jednego drzewa można uzyskać tylko 200-400 kg orzechów. 100 g orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na magnez. Po otwarciu, opakowania orzechów należy przechowywać w lodówce.
Orzechy brazylijskie łuskane.
W 100 g
- Wartość energetyczna 2842 kJ / 689 kcal
- Tłuszcz 66,4 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15,1 g
- Węglowodany 4,8 g w tym cukry 2,3 g
- Błonnik 7,5 g
- Białko 14,3 g
- Sól 0,01 g
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Bakalland S.A., Fabryczna 5, 00-446 Warszawa