Mistrz małych przyjemności, ideał zerwany prosto z drzewa – migdał. Do szczęścia potrzebuje łagodnego klimatu z dużą liczbą słonecznych dni i żyznej gleby. Wówczas drzewo migdałowca daje dorodne owoce, kwitnąc od połowy lutego do końca marca. Migdał w okresie swojego rozwoju dojrzewa w twardej łupinie, którą dodatkowo otula mięsista skórka. Otoczkę tę można porównać do delikatnego miąższu brzoskwini, który pod wpływem słońca wysycha i po pewnym czasie pęka. Migdał pozostaje jednak w tej delikatnej otulinie aż do momentu zbiorów.
Kolejnym etapem zbiorów migdałów jest ich szczegółowa klasyfikacja. Te najdorodniejsze, najwyższej jakości orzechy pod wpływem temperatury pozbawiane są skórki i następnie cięte są na delikatne, chrupiące płatki. Charakterystyczny aromat sprawia, że migdały w płatkach Bakalland stanowią niezastąpiony dodatek do ciast i deserów. Wraz z suszonymi owocami jest to także chrupiące uzupełnienie sałatek, wartościowy dodatek do koktajlów czy pełną aromatu dekorację lodów.Już 50 g migdałów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
Migdał to niedaleki krewny moreli, który zazwyczaj klasyfikowany jest jako orzech. Botanicznie migdały należą jednak do kategorii owoców. Uprawę migdałów zapoczątkowano 3000 lat p.n.e. Migdały (w zależności od odmiany) występują na większości kontynentów. Najczęściej spotykanie kraje pochodzenia to USA, Hiszpania. Mielone migdały to składnik marcepanu.
Migdały w płatkach.
W 100 g:
- Wartość energetyczna 2543 kJ/ 615 kcal
- Tłuszcz 53 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,2 g
- Węglowodany 5,3 g
- w tym cukry 4,7 g
- Błonnik 9,4 g
- Białko 25 g
- Sól 0,01 g
Składniki mineralne:
- Magnez 241 mg
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu.
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.