Już ponad 3000 lat p.n.e. ludzkość delektowała się naturalną słodyczą tych smakowitych bakalii. Palma daktylowa jest pierwszą rośliną, którą człowiek zaczął uprawiać. Daktyle stosowane były nie tylko jako przekąska, ale także jako lekarstwo czy afrodyzjak. Zawarte w nich cukry proste dają szybki zastrzyk energii i są lekkostrawne – stąd też bardzo często stosowane są w diecie sportowców. Pochodzące z Tunezji słodkie owoce daktylowca to skarbnica witamin i minerałów, a zwłaszcza potasu. Z suszonych owoców daktyli możesz wyczarować zdrowy krem kanapkowy o smaku czekoladowo-orzechowym. Wystarczy, że do namoczonych wcześniej daktyli dodasz kakao oraz orzechy laskowe i zblendujesz, a otrzymasz pyszny dodatek do naleśników, deserów czy śniadań na słodko, który przy okazji uzupełni Twoją dietę o potas i inne składniki odżywcze.
Daktyle suszone bez pestek.
- Wartość energetyczna 1301 kJ / 307 kcal
- Tłuszcz 0 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g
- Węglowodany 70 g
- w tym cukry 69 g
- Błonnik 10 g
- Białko 2,3 g
- Sól 0,03 g
Przechowywać w suchym i chłodym miejscu.
Produkt posiada oznaczenie bezpieczeństwa żywności BRC AA.
Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz sezamu.
Bakalland S.A., Fabryczna 5, 00-446 Warszawa